De perfecte balans tussen het onderwijs en de horeca. Dat werken in de horeca leuk en leerzaam is, weten we allemaal. Maar wist je ook dat de branche verrassend flexibel is? Er zijn volop parttime mogelijkheden en er is veel vrijheid om je eigen werkschema te bepalen. Zo kun je zelfs in de horeca werken naast je andere baan, zoals Eva Anink. Ze staat doordeweeks voor de klas en werkt in het weekend in de bediening bij restaurant Buiten bij de Sluis.

Na 25 jaar met veel plezier voor de klas te hebben gestaan, kreeg Eva behoefte aan meer afwisseling. “Als student heb ik altijd met veel plezier in de horeca gewerkt en het leek me leuk om dat weer op te pakken. Toevallig hoorde ik dat Buiten bij de Sluis nog mensen zocht, en zo ben ik hier terechtgekomen. Nu werk ik vier dagen in het onderwijs en één of twee dagen in de bediening”, zo legt Eva haar keuze voor deze bijzondere combinatie uit. “In het begin was het weer even wennen, maar het gevoel kwam al snel terug. Het samenwerken gedurende een drukke dag geeft aan het einde van een dag echt een voldaan gevoel. Het is toch anders dan wanneer je een klas afsluit, al is dat ook heel leuk.”

Af en toe passen en meten

Het combineren van twee banen brengt ook uitdagingen met zich mee. “Het vereist soms wat passen en meten”, erkent Eva. “Maar gelukkig zijn de eigenaren, Willem en Melanie, heel flexibel. Ik kan zelf aangeven wat voor mij goed uitkomt, dus dat is erg prettig.” Daarnaast vertelt Eva enthousiast over de vele voordelen van het hebben van twee carrières. “Het verbreedt je wereld. Werken in de horeca is heel anders dan de hele dag op kantoor zitten of op een basisschool zijn. Je ervaart andere dingen en ontmoet andere mensen.” Eva is dan ook niet de enige die een combinatie van twee banen maakt. “Onze floormanager Twan werkt bijvoorbeeld ook bij de Rabobank. Als je veel met je hoofd bezig bent, is de horeca een waardevolle afwisseling.”

Een goede balans

Wat is nou het grootste verschil tussen lesgeven en werken in de bediening? Eva vertelt: “Je krijgt hier andere energie van en je bent op een andere manier met je hoofd bezig. In de klas heb je te maken met kinderen die naar school moeten. Ze gaan niet met tegenzin, maar het verschilt wel echt van mensen die er bewust voor kiezen om in een restaurant of op een terras te gaan zitten. Dat geeft een andere sfeer. Daarnaast vind ik het fijn om de hele dag in beweging te zijn. De manier van werken is veel fysieker dan voor de klas. En die balans is heel waardevol.”

Toekomstperspectief

De balans tussen het onderwijs en de horeca bevalt Eva goed, maar hoe ziet ze haar toekomst voor zich? Mijn passie ligt echt in het onderwijs en dat zal altijd zo blijven, maar ik vind het ook erg leuk om ernaast in de horeca te werken. Ik zal dit niet snel fulltime gaan doen, maar op deze manier kan ik het nog lang volhouden.” Toch zijn er ook collega’s die die switch wel volledig maken. “Mijn collega Merijn heeft lange tijd de combinatie met een baan in de zorg gemaakt, maar is uiteindelijk fulltime bij Buiten bij de Sluis gaan werken.”

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens