Het kabinet maakt 730 miljoen euro extra vrij voor de aanvullende steunmaatregelen. Na onder meer aandringen van KHN, VNO-NCW en MKB Nederland wordt er meer aandacht besteed aan (middel)grote bedrijven. De TVL gaat omhoog en de TONK wordt verdubbeld. Maar wat betekent die verhoging voor jouw NOW-aanvraag? KHN geeft antwoord.

Ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies lijden, kunnen gebruik maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze TVL wordt in het tweede kwartaal voor de periode april t/m juni 2021 uitgebreid. De maximale subsidie voor de vaste lasten gaat daarbij omhoog van 85 procent naar 100 procent en blijft meebewegen met het omzetverlies.

Let op!

Deze verhoging kan leiden tot een lagere NOW-uitkering omdat de tegemoetkoming vaste lasten weer meetelt voor de omzetbepaling van de tegemoetkoming loonsteun. Er wordt vanuit gegaan dat elke euro meer aan TVL-steun ertoe leidt dat de NOW-steun 20 cent lager uitvalt. Per saldo levert de steun dus meer op, maar dit is wel een aspect waar je rekening mee moeten houden bij het aanvragen van de NOW.

Wat betekent deze verhoging voor jouw NOW-steun?

De TVL wordt meegeteld als omzet. Door verhoging van het subsidiepercentage krijgt een ondernemer meer subsidie. Dit heeft effect op jouw NOW-steun: Een hogere TVL subsidie zorgt voor een lagere NOW-steun. Wanneer een ondernemer rond de grens van 30% omzetverlies zit, kan de hogere TVL subsidie ervoor zorgen dat een ondernemer volgens de NOW-voorwaarden helemaal geen NOW-vergoeding krijgt. Lees ook Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor Q2 2021 op rijksoverheid.nl.

TONK

Ondernemers voor wie de bestaande regelingen onvoldoende zijn en te kampen hebben met omzetverlies door de coronacrisis, kunnen bij de gemeente terecht voor ondersteuning via de TONK. Hiermee wil de overheid ondernemers helpen met financiƫle problemen in het dragen van vaste (woon)lasten. De TONK is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 aan te vragen bij haar/zijn gemeente.

Meer weten?

Heb je vragen? We staan voor je klaar. Bel ons op 0348 48 94 89 of mail naar info@khn.nl.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens