Vandaag is het Wereld Recycle Dag. Dé dag om het belang van recyclen te benadrukken. Recycling is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie en helpt onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Elk jaar besparen we wereldwijd meer dan 700 miljoen ton aan CO2-uitstoot door te recyclen. En dit zal naar verwachting alleen maar toenemen. Wil jij recycling binnen jouw horecazaak ook naar een hoger niveau tillen? Laat je inspireren door collega-ondernemers en zet met onderstaande tips voor recyclen in de horeca vandaag al een eerste stap.

Glas

Glas is één van de eenvoudigste materialen om te recyclen. In heel Europa recyclen we maar liefst 71 procent van al het glas en in Nederland zelfs meer dan 90 procent. Het inzamelsysteem werkt dus goed en meer dan de helft van de nieuwe glazen verpakkingen zijn gemaakt van oude scherven. Dus recycle dat glas, en draag bij aan al die ‘nieuwe’ flessen!

Papier & karton

Zowel jouw bedrijf als het milieu heeft baat bij het zo veel mogelijk gescheiden inzamelen van papier en karton. Het bespaart kosten én het voorkomt onnodige houtkap voor papierproductie. Om deze reden is het voor bedrijven dan ook wettelijk verplicht om papier te scheiden. Nederland is één van de landen waar het meeste hergebruik van oud papier plaatsvindt, is dat niet geweldig?

Tip voor KHN-leden: afvalinzameling via Bnext.nl: flexibiliteit en lage tarieven

Duurzaam omgaan met grondstoffen is een belangrijker thema in de horeca. Ook op de werkvloer ben je als horecamedewerker dagelijks bezig met afvalscheiding. De kosten voor afvalinzameling kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar terwijl je vaak niet de vrijheid hebt om snel over te stappen. KHN heeft dat voor je opgelost, want bij Bnext.nl profiteer je van zeer scherpe tarieven, flexibiliteit en persoonlijk advies. Vraag de gratis afvalscan aan en kijk hoeveel jij kunt besparen.

Voorkom verspilling

Jaarlijks wordt er in de horeca zo’n 55.000 ton aan eten weggegooid. Niet alleen een enorme belasting op het milieu, maar natuurlijk ook hartstikke zonde. Door een paar slimme maatregelen te nemen, kun je zo al flink besparen. Hoe? Bekijk hier onze tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Eenmalig plastic

We gaan naar een toekomst toe waar eenmalig plastic wordt verboden. Binnenkort komt er wetgeving aan waardoor eenmalig plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen in de ban gaan. Maar zo ontstaat er ruimte voor het gebruik van herbruikbare verpakkingen zoals koffiebekers van gerecycled papier en bestek van suikerriet. Maar hoe begin je daar mee? Deze drie bedrijven gingen je voor!

Initiatieven/concepten

Wil je ook meer doen rondom recycling, circulaire economie en duurzaamheid? Laat je inspireren door onderstaande (horeca)concepten en -initiatieven van eigen bodem.

Duurzaam dagje strand

Paviljoen Beach Inn in IJmuiden staat bekend om zijn duurzaamheid en energiezuinigheid. Het hele pand en al het meubilair zijn opgebouwd met gebruikt hout. En daar blijft het niet bij, want sinds 2015 heeft het bedrijf een Green Key keurmerk, hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Aloha, recycling!

Foodbar Aloha uit Rotterdam loopt voorop op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. De menukaart van deze foodbar is namelijk geïnspireerd op low-waste koken. Denk hierbij aan ijs van vijgenbladeren, huisgemaakte limonade van rabarber, miso van pompoenpitten, bitterballen van oesterzwammen gekweekt op koffiedik, mayonaise van overgebleven espresso shots of gebakken pinda met citrusbladeren uit het restaurant. Het is een greep uit de keuzes die Aloha maakt om een totaal nieuwe stijl lokale en low-waste gerechten te presenteren. Need we say more?

De keuken vergroenen

Greendish, een initiatief uit Utrecht, maakt zich hard om duurzame en gezonde voeding voor iedereen en overal beschikbaar te maken. Hoe ze dat doen? Door kleine veranderingen op het bord. “Door professionals in de food sector te ondersteunen én te motiveren de best mogelijke voedselkeuzes te maken, realiseren wij kleine veranderingen op het bord die grote impact hebben.”

Het cirkeltje rond

Circl is een initiatief uit Amsterdam waar professionals uit verschillende sectoren in beweging komen voor een duurzame wereld. En bij restaurant Circl uit Amsterdam gaan ze helemaal een stapje verder: ze beginnen namelijk bij het eind en koken met wat er overblijft. Kijk op hun website voor meer informatie.

Een (sinaas)appeltje schillen met food waste

Het team van PeelPioneers uit Den Bosch maken het verschil door de sinaasappelschil, die overblijft na het maken van vers sap, te verwerken. Nadat de schillen zijn ingezameld, zet het team ze om in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. En de pulp die overblijft, gaat naar de boeren voor gebruik als veevoer.

Van zwembad tot voorbeeldstad

In voormalig zwembad Tropicana in Rotterdam is BlueCity door middel van circulair bouwen gecreëerd: een voorbeeldstad waar ondernemers in toffe ruimtes samen kunnen komen om te sparren over duurzaamheid. Meeting op de bodem van het golfslagbad, anyone?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens