Internationale belangenbehartiging

Een deel van de regelgeving voor de horeca komt tot stand in Europa. Denk bijvoorbeeld aan de etiketten op oliekannetjes (2013) en de allergenenwetgeving (2014). Dit betekent dat KHN ook op Europees niveau actief is om wet- en regelgeving te beïnvloeden. Hiervoor werken wij samen met HOTREC, de Europese belangenorganisatie voor de horeca waarin 42 brancheorganisaties zijn vertegenwoordigd.

HOTREC
HOTREC, de Europese belangenorganisatie voor hotels, restaurants en café’s, houdt wetgeving en beleidsvorming in Europa in de gaten en lobbyt bij Europese parlements- en commissieleden om hier invloed op uit te oefenen. Uitgangspunt hierbij is een goede concurrentiepositie voor horecaondernemers in Europa en het stimuleren van banen in gastvrijheid. In het HOTREC Manifesto staat beschreven waar HOTREC zich voor inzet.

Hoe werkt Europa?
De wetgevingsprocessen in Europa nemen over het algemeen meer tijd in beslag dan landelijke processen. Dit heeft te maken met het grote aantal lidstaten. In het kort werkt het als volgt: de Europese Commissie (28 eurocommissarissen) doet voorstellen voor wetgeving in Europa. Zo’n voorstel wordt voorgelegd aan het Europees Parlement (751 afgevaardigden, waarvan 26 namens Nederland) dat hierover in discussie gaat. Voorstellen kunnen op basis van debatten worden aangepast en samen met de Raad van de Europese Unie wordt vervolgens over een voorstel besloten. Als een voorstel is aangenomen wordt het door de regeringen van de lidstaten in de lidstaten uitgevoerd. De wetgeving allergenen is hiervan zo’n voorbeeld. 

Meer info?
www.hotrec.eu
www.europa-nu.nl

KHN: Ondernemers en consumenten gedupeerd door uitblijven verbod pariteitsclausule

16-07-2019
-

Vandaag, op 16 juli 2019, maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat zij niet van plan is een verbod op de zogenaamde pariteitsclausule in te voeren. Een onbegrijpelijke en schadelijke beslissing, volgens KHN.

EU: Vanaf 2021 geen plastic rietjes, borden en bestek meer

21-05-2019
-

Verbod op plastic definitief. Nieuwe regels om plastic afval te verminderen

KHN lobbyt via Hotrec ook in Europa

21-05-2019
-

Afgelopen week waren KHN-directeur Dirk Beljaarts en LB-lid Agnes Holtjer aanwezig bij de voorjaarsvergadering van Hotrec om de ‘hot topics voor de horeca’ te bespreken.

Terug
Nieuws