Veel horecaondernemers zijn door de genomen coronamaatregelen niet in staat om hun zaak open te houden. Wat kun je doen als je jouw huur niet meer kunt betalen? KHN heeft een modelbrief voor tijdelijke vrijstelling van de huurbetaling opgesteld.

Modelbrief voor aanvraag huurkorting of huurprijsverlaging

Het kan moeilijk worden om de huurkosten te blijven voldoen. Helaas bestaat er geen wettelijke regeling voor het op korte termijn verlagen van de huurprijs. Je kunt wel zelf het gesprek met jouw verhuurder aangaan over de verlaging van de huurprijs op korte termijn. KHN heeft een modelbrief opgesteld waarmee je jouw huurbaas kunt verzoeken om een (tijdelijke) vrijstelling van de huurbetaling. Download de brief hier.

Beroep op ‘onvoorziene omstandigheden’

Er bestaat jurisprudentie waarin een beroep op ontheffing van de betalingsverplichting van de huur vanwege onvoorziene omstandigheden (art. 6:258 BW) is afgewezen. In die zaken waren de economische omstandigheden niet zodanig ernstig en niet dusdanig onvoorzien dat een beroep op onvoorziene omstandigheden werd toegewezen. Andersom geredeneerd kan - in de huidige omstandigheden - worden gesteld dat van een beroep op ‘onvoorziene omstandigheden’ nu wel sprake is. Een beroep hierop zou nu wel moeten worden toegewezen.

Wat zijn de gevolgen van een succesvol beroep op gewijzigde omstandigheden?

Bij een succesvol beroep op onvoorziene omstandigheden kan een rechter de huurovereenkomst wijzigen. De wijziging van de huurovereenkomst kan van alles betreffen: een verlaging van de huurprijs, een huurprijsvrije periode, het wijzigen van de looptijd van de overeenkomst etc. Daarnaast behoort dus ook ontbinding, het beëindigen van de overeenkomst tot de mogelijkheden.

Uitspraak rechter

Als jouw verhuurder niet vrijwillig meewerkt aan een van voornoemde zaken, dan kan de rechter de verhuurder hiertoe dwingen.

Lees ook

Advies nodig?

We hebben alle informatie over het coronavirus voor je op een rij gezet. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@khn.nl of bel naar 0348 48 94 89. Wij helpen je graag.

KHN Advocaten & Juristen helpt je bij het gesprek met de verhuurder

KHN Advocaten & Juristen kan jou hierbij helpen. KHN heeft al namens een aantal horecaondernemers een tijdelijke regeling met de verhuurder weten te treffen. Ook jou helpen wij graag in deze moeilijke periode. Neem voor meer informatie over prijzen en mogelijkheden (vrijblijvend) contact met ons op via info@khnadvocatenenjuristen.nl of 0348 48 94 19.