In overleg met jouw medewerker kunt je transitiekosten en inzetbaarheidskosten van de transitievergoeding aftrekken. De transitievergoeding die overblijft na aftrek van de transitiekosten en inzetbaarheidskosten is het brutobedrag voor de loonheffing.

Wanneer een arbeidsovereenkomst (tijdelijk of vast) met een medewerker wordt beëindigd of niet verlengd wordt op initiatief van de werkgever, dan heeft de medewerker recht op een transitievergoeding. De bedoeling is dat de medewerker deze vergoeding gebruikt als overbrugging of ondersteuning naar ander werk. Wist je dat je transitiekosten en inzetbaarheidskosten van de transitievergoeding mag aftrekken?

Wat zijn transitiekosten?

Transitiekosten zijn kosten die je maakt om te voorkomen dat jouw medewerker na ontslag werkloos raakt of zo kort mogelijk werkloos is. Denk daarbij aan kosten voor (om)scholing of een outplacementtraject bij ontslag.

Wat zijn inzetbaarheidskosten?

Inzetbaarheidskosten zijn kosten die je maakt terwijl de medewerker bij jou in dienst is om de medewerker beter inzetbaar te maken buiten de organisatie. Dan kun je denken aan opleidingen en cursussen waar de medewerker zelf wat aan heeft. Wanneer je er als werkgever ook van profiteert dan mag je die kosten niet aftrekken van de transitievergoeding.

Voorwaarden voor aftrekken kosten van transitievergoeding

Wanneer je de transitiekosten of inzetbaarheidskosten in mindering wil brengen op de transitievergoeding moet je hiervoor jouw medewerker vóór het maken van de kosten schriftelijk toestemming vragen.

Transitievergoeding: loon uit vroegere dienstbetrekking

De transitievergoeding die overblijft na aftrek van de transitiekosten en inzetbaarheidskosten is het brutobedrag voor de loonheffing. Dat is voor de werknemer loon uit vroegere dienstbetrekking. Over dat brutobedrag moet je voor de inhouding de groene tabel voor bijzondere beloning toepassen. Ook ben je over dit brutobedrag de werkgeversbijdrage voor de zorgverzekeringswet verschuldigd.

Over de bruto transitievergoeding (loon uit vroegere dienstbetrekking) zijn geen premies werknemersverzekeringen (WW en WIA) verschuldigd.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens