Rechtenvrije en beschermde muziek

Als horecaondernemer word je regelmatig benaderd door aanbieders van zogenoemde rechtenvrije muziek. Sinds 1 januari 2024 bestaat rechtenvrije muziek niet meer volgens Sena.

Voor het 'commerciële' gebruik in jouw bedrijf van beschermde muziek (meestal bekende populaire muziek) moet volgens de wet worden betaald aan de componist, de artiest en platenproducenten. Buma (auteurs) en Sena (artiesten en platenmaatschappijen) zijn de organisaties die door de overheid exclusief zijn aangewezen om deze vergoedingen te innen. En vervolgens door te geven aan de rechthebbenden. Voor de meest uiteenlopende vormen van muziekgebruik zijn er tarieven vastgesteld.

Korting voor KHN-leden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft met Buma en Sena contracten gesloten waardoor KHN-leden minder betalen dan horecaondernemers die geen lid zijn van KHN. KHN-leden ontvangen 33,3% aanmeldkorting; daarnaast krijgen KHN-leden 17% korting op de geldende horecatarieven.

Hoe zit het nu met rechtenvrije muziek?

Sena heeft in 2023 aangekondigd dat rechteninclusieve muziek in hun ogen vanaf 1 januari 2024 niet meer bestaat. En dat iedereen die muziek zakelijk ten gehore brengt vanaf die datum dus een Sena-licentie moet hebben (Buma hoeft dan nog steeds niet).