Handgranaten voor de deur van (horeca)bedrijven is een beproefde methode van criminelen of boze gasten om eigenaren van (horeca)zaken onder druk te zetten. In de afgelopen vier maanden was het al twintig keer raak. Met grote (financiële) gevolgen: zaken worden tijdelijk gesloten. Weet jij wat je moet doen als je wordt afgeperst? Bekijk de video!

Mede-eigenaar van Club Abe in Amsterdam, Marcel Norbart, kan erover meepraten. Hij kreeg in 2017 een handgranaat aan de deurklink. Het gevolg was dat de burgemeester de club om veiligheidsredenen voor drie maanden sloot. Ook Ibrahim Yüce, eigenaar van de Rotterdamse discotheek Club Blu, werd afgeperst. In 2017 werd een handgranaat voor zijn deur gelegd, ging een vuurwerkbom af en werd het pand beklad en beschoten. Club Blu werd vijf maanden gesloten.

Wat moet je doen?

Weet jij wat je moet doen als je wordt afgeperst? In deze video vertellen Marcel en Ibrahim over hun ervaringen en geven tips over welke stappen je moet ondernemen als het jou overkomt.

We herhalen het nog maar eens: Betaal nooit! Ga niet in op de eisen van de afperser. Bel (anoniem) de Vertrouwenslijn via 0800 2800 200 voor advies of doe aangifte bij de politie.

Noodfonds nodig!

Na maandenlang onderzoek mochten Marcel en Ibrahim hun zaken weer openen. Beide ondernemers hebben naast imagoschade ook veel omzetverlies geleden. KHN pleit er daarom voor dat de overheid met een noodfonds komt voor horecaondernemers die geen verwijt kan worden gemaakt, maar desalniettemin langer dan een maand gesloten worden gehouden. Met dit noodfonds kunnen zij de geleden schade (gedeeltelijk) compenseren.