In een tijd waarin het vinden van medewerkers een uitdaging is, durft restaurant FortVier een stap verder te gaan. Ze richten zich bij het werven van medewerkers niet alleen op de voor de hand liggende horecatalenten, maar ook op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze sloten hiervoor zelfs een lokaal samenwerkingsverband met collega-ondernemers in de buurt: Horeca Inclusief. We gaan in gesprek met mede-eigenaar Ton van Trienen over hoe goed werkgeverschap en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand gaan:

Geduld, toewijding en een beetje extra aandacht. Dat zijn de ingrediënten van het succesrecept van Restaurant FortVier in Arnhem. De eigenaren van FortVier vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken in de maatschappij. Ze vissen daarom niet alleen uit de traditionele poel van potentiële werknemers, maar stellen hun restaurant ook open voor minder voor de hand liggende medewerkers met verschillende niveaus en (opleidings)achtergronden. En ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn welkom om te komen werken.

"Mensen vinden in de horecasector, dat is niet zo makkelijk," deelt Ton. Maar waar anderen obstakels zien, ziet FortVier kansen. "We geven talenten van alle niveaus, die misschien in andere situaties over het hoofd worden gezien, de ruimte om hun talenten te laten zien en zich te ontwikkelen.”

Van basistaken naar een duurzame band

In het begin krijgen de werknemers basistaken. Zodra ze hun talenten en vaardigheden verder hebben ontwikkeld, krijgen ze meer verantwoordelijkheden. FortVier biedt ze de kans om te experimenteren, te leren en te groeien, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. "Als ik opmerk dat medewerkers bepaalde talenten hebben, geef ik ze tijd om deze talenten verder te ontwikkelen,” licht Ton toe.

Het is niet altijd makkelijk om met deze doelgroep te werken. Het vereist tijd, geduld en inzet van alle betrokkenen; van het management en collega’s, tot de gasten. Bij FortVier besteden ze extra aandacht om uitval en negatieve werkervaringen te voorkomen. Maar dit weegt allemaal ruimschoots op tegen de beloning. "Deze werknemers blijven vaak jarenlang duurzaam verbonden aan ons bedrijf," vertelt Ton.

Maatschappelijke impact

Het team van FortVier ziet het als hun verantwoordelijkheid om medewerkers te helpen zich te ontwikkelen en te groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Ze geloven dat dit niet alleen bijdraagt aan het succes van hun restaurant, maar ook een positieve invloed heeft op de maatschappij. “We helpen medewerkers financieel op eigen benen te staan en verbreden tegelijkertijd hun wereld,” legt Ton uit. "Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed werkgeven staan bij ons centraal. En soms gaan die verantwoordelijkheden boven het commerciële belang. Hoewel het een ambitieuze aanpak is, maakt het ons bedrijf uiteindelijk diverser, inclusiever en succesvoller."

Een samenwerking die werkt

Om de kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te vergroten, is FortVier een samenwerkingsverband aangegaan met collega-ondernemers uit Arnhem. “Van daghoreca tot snackbar en van hotellerie tot restaurants: het doel is om een netwerk te vormen binnen de horeca in Arnhem. Als een kandidaat niet volledig (meer) past binnen onze zaak, of het nou om vaardigheden, persoonlijkheid of behoeften gaat, kunnen we hem of haar doorverwijzen naar een collega in de stad,” vertelt Ton. “Zo zoeken we echt actief die samenwerking op in het belang van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én houden we rekening met hun specifieke behoeften en vaardigheden.”

Deze aanpak zorgt ervoor dat niemand wordt afgewezen, en het verhoogt de kans op succesvolle en duurzame plaatsingen. “We vangen met dit plan een bepaalde doelgroep op, maar we laten ze ook niet meer los. Zo kunnen we een duurzame werkrelatie creëren en teleurstellingen voorkomen,” licht Ton toe. “Deze samenwerking wordt ondersteund door KHN Arnhem-Renkum en als het succesvol blijkt te zijn, willen we het graag doortrekken naar KHN Gelderland. Het is een netwerk waarbinnen iedereen elkaar helpt en versterkt. Als je het hebt over duurzame inzetbaarheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan raakt dit alle vlakken.”

Een boodschap aan alle ondernemers: begin er gewoon aan

De gedachte bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan in eerste instantie intimiderend zijn voor ondernemers. “Veel ondernemers denken: ‘Waar begin ik aan? Wat moet ik allemaal regelen? En wie krijg ik over de vloer?’,” zegt Ton. “Maar na 25 jaar ervaring in het vak en tienduizenden mensen met een beperking geholpen te hebben om werk te vinden, is de boodschap van Ton duidelijk: "Begin er gewoon aan. Begeleiding is altijd geregeld, denk niet 'het gaat me geld kosten'. Het kost je even wat tijd om alles te regelen en er aandacht aan te besteden, maar als het eenmaal loopt, heb je jarenlang plezier van iemand die eigenlijk nooit meer weg wil.” Daarnaast gaat het volgens Ton niet alleen om het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit. “Het is ook een kans om een verschil te maken in het leven van een individu én als ondernemer een bijdrage te leveren aan de samenleving.”

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens