Afgelopen vrijdag beleefden we de eerste grote stap naar het einde van de maatregelen. Gasten konden weer tot 1.00 uur genieten in horecazaken. Aanstaande vrijdag wordt een nog grotere stap gezet, dan kan bijna alle horeca terugkeren naar het oude normaal. Bíjna alle horeca...

Want voor locaties waar in een binnenruimte meer dan 500 mensen ongeplaceerd aanwezig zijn, geldt 1G. Dat geldt vooral voor clubs en discotheken. Die zien 1G niet zitten want het is maar zeer de vraag of de doelgroep (18-30 jaar) bereid is om zich te laten testen. Zeker als de rest van de horeca ‘gewoon’ open is. KHN zit er dan ook bovenop om te monitoren of de testcapaciteit van Testen voor Toegang voldoende is en ook voor iedereen op korte afstand bereikbaar.

KHN wil einde aan 1G

Hoe dan ook vinden we dat de 1G-fase geen seconde langer moet duren dan noodzakelijk. Uit het debat van 16 februari bleek dat zowel het kabinet als een meerderheid in de Tweede Kamer er vooralsnog aan vast houdt. En dat is gek, want in andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Ierland en Slovenië gelden bijvoorbeeld nu al helemaal geen beperkingen meer. En daar waar er nog beperkingen gelden gaat het dan vaak om een 2G of 3G, nergens geldt alleen de 1G-regel. Die laatste beperking moet er dan ook zo snel mogelijk af.

KHN strijdt voor afbouw schulden over 5 tot 30 jaren of kwijtschelden ervan bij stoppen

Ook al is de horeca blij als we weer terug zijn bij het oude normaal, veel ondernemers zitten met torenhoge schulden. KHN is voortdurend bezig met lobby-inzet voor de langere termijn, en dan met name financieel. Het kabinet moet oog houden voor de horecaondernemers die twee jaar lang offers hebben gebracht. Die kunnen ze nu niet zomaar laten vallen. Zo snel mogelijk, maar uiterlijk zodra de NOW- en TVL-regelingen stoppen, moeten de oplossingen voor de schuldenberg en de enorm verslechterde eigen vermogenspositie klaar staan.

Wat KHN betreft is daarvoor in ieder geval noodzakelijk:

  • Schuldsanering
  • Investerings/transitiefonds
  • Een fatsoenlijke regeling voor die ondernemers die door de coronamaatregelen in de problemen zijn gekomen en nu niet anders kunnen dan stoppen.

Starters en schrijnende gevallen

Daarnaast zijn we nog steeds in afwachting van de door minister Adriaansens toegezegde brieven met betrekking tot starters en schrijnende gevallen. Natuurlijk blijven we deze onderwerpen aankaarten tijdens onze onze gesprekken met ministers en ambtenaren. We verwachten een kamerbrief over dat onderwerp eigenlijk ieder moment.

Welke stappen nemen we in de lobby?

  • We hebben de schrijnende gevallen in kaart gebracht en gedeeld met ambtenaren, de beleidsvoorbereiders van de ministers. Dan krijgen zij een gevoel dat het om echte ondernemers gaat.
  • Ook leveren we op basis van openbare bronnen en ook op basis van de gegevens uit onze enquêtes informatie over bijvoorbeeld de schuldenpositie en eigen vermogenspositie van de sector.
  • We voeren gesprekken met ambtenaren.
  • We delen diezelfde informatie ook met VNO-NCW en MKB-Nederland omdat ook zij voor ons lobbyen.
  • De KHN-directeur en -voorzitter staan in nauw contact met de voorzitters en directeuren van de werkgeverskoepels.
  • Wij blijven onze input en informatie delen met de Tweede Kamerleden die het kabinetsbeleid controleren én kunnen corrigeren

Met andere woorden, we doen er alles aan om in Den Haag over te brengen dat onze sector er nog niet is als alles straks weer ‘gewoon’ open is. Er met nog veel gebeuren om bedrijven in staat te stellen om weer financieel gezond te worden. KHN draagt concrete suggesties voor oplossingen aan.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens