Meer dan 75 procent van de jongeren heeft wel eens last van een piep in het oor. Een probleem dat uiteindelijk kan leiden tot blijvende gehoorschade. En waar steeds meer jongeren mee te maken hebben. Hoe kunt u als horecaondernemer uw gasten beschermen tegen gehoorschade? KHN geeft tips!

Een avond stappen, een concert bezoeken, muziek luisteren door oordopjes of harde muziek in de sportschool; de muziek staat snel en vaak te hard. Veel mensen denken dat gehoorschade een typische ouderdomskwaal is. Dat is een misverstand! Want ook bij jongeren komt gehoorschade steeds vaker. Zij hebben een tijdelijke of zelfs chronische piep in de oren, zo blijkt uit onderzoek van Anderzorg.

Eén op de tien jongeren heeft blijvende schade

Gehoorschade komt voor in verschillende vormen. Soms gaat het om een hoge piep, een andere keer is het zacht gebrom. Ook kan het zijn dat iemand muziek anders of minder goed hoort. In het geval van tijdelijke schade is de schade na één of een paar dagen voorbij.

Als de schade na enkele dagen niet weg is, dan is de kans groot dat iemand blijvende gehoorschade heeft opgelopen. Uit onderzoek van Anderzorg blijkt dat één op de tien jongeren last heeft van deze blijvende schade aan het gehoor. Mensen die last hebben van deze aandoening horen constant een geluid dat er niet is.

Tips om uw gasten te beschermen tegen gehoorschade

Gehoorschade is niet te genezen. Het is dan ook belangrijk om gehoorschade zo veel mogelijk te voorkomen. Hierbij onze tips:

 • Tip 1: Hanteer een geluidslimiet
  Hanteer als absolute bovengrens 103 decibel, gemeten over 15 minuten. Om het geluid te meten adviseren wij een decibelmeter met de volgende specificaties: minimaal IEC 61672:2003, klasse 2. Leveranciers van deze apparatuur zijn bijvoorbeeld Munisense, dB-control en Event Acoustics.
 • Tip 2: Bied gehoorbescherming aan
  Bied oordoppen zichtbaar en actief aan uw gasten aan. Het is nog geen gewoonte om als bezoeker zelf naar oordoppen te vragen bij een kroeg, discotheek of festival. Bied ze daarom aan bij de garderobe of zet ze op de prijslijst bij de bar.
  Wij adviseren om te kiezen voor oordoppen met een muziekfilter. Deze beschermen de oren door een demping van ca. 15 dB én zorgen er tegelijkertijd voor dat de muziek optimaal blijft klinken. Deze oordoppen zitten prettig, zie je nauwelijks zitten en dankzij de muziekfilter versta je de muziek én elkaar nog steeds goed. Deze filteroordoppen kosten tussen de €3 en €20. Kijk op 'I love my ears' voor een overzicht van leveranciers van oordoppen.
 • Tip 3: Informeer uw gasten
  Informeer uw gasten over het geluidsniveau in uw zaak, en daarmee de risico’s op gehoorschade. En natuurlijk over het feit dat ze bij u oordoppen kunnen kopen. De ‘I love my ears’ campagne kan u hierbij helpen.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens