Op 15 maart 2023 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. De Provinciale Staten bepalen mede het beleid in een provincie op het gebied van ruimtelijke ordening, stimulering van de regionale economie, toerisme en recreatie, verkeer en vervoer. Ze beslissen bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van jouw regio, waar nieuwe wandel- en fietsroutes moeten liggen en hoe we binnensteden en dorpscentra in de toekomst bruisend en leefbaar houden. Het is dus belangrijk wie er voor de gastvrijheidssector in de Provinciale Staten zit. We spraken horecaondernemer Jack Hermes, die zich verkiesbaar stelde.

Eerder schreven we al over verschillende manieren waarop je als horecaondernemer je stem kunt laten horen. En hoe we vanuit KHN opkomen voor de horecabelangen en wat onze inzet is. Zo hebben we de afgelopen maanden in verschillende provincies manifesten en lobbybrieven gedeeld met de kandidaten van politieke partijen. Op die manier vragen we aandacht voor het horecabelang in de provincies en geven we input op de onderwerpen die na de verkiezingen belangrijk zijn voor ondernemers. Ook vinden er in aanloop naar de verkiezingen in veel provincies activiteiten plaats waar ondernemers en kandidaten van de politieke partijen met elkaar het gesprek aangaan.

Op de kieslijst

Maar er is ook een andere manier om op te komen voor de horecabelangen in de Provinciale Staten: jezelf verkiesbaar stellen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Zo creëer je de mogelijkheid om op te komen voor de belangen van (horeca)ondernemers én vervul je ook nog een waardevolle rol voor jouw provincie. Ondernemers zijn namelijk onmisbaar in de Provinciale Staten. Zij weten wat bedrijven nodig hebben en denken vaak net even anders. Een zeer welkome aanvulling dus.

Jack Hermes

Jack Hermes, bestuurder van KHN Valkenburg aan de Geul, zag dit ook en stelde zich verkiesbaar. “Ik ben altijd politiek bewust geweest, maar ben sinds 2020 lid van de VVD en heb mij aangesloten bij de VVD-afdeling Valkenburg aan de Geul,” aldus Jack. “Ik ben nu burgerraadslid voor de commissies Economisch Domein (economie, financiën, toerisme en recreatie) en de commissie Algemene Zaken en Middelen (o.a. Financiën, openbare Orde, vergunningen). Ook ben ik fractie-assistent en campagneleider. Ik werd door gedeputeerde Stephan Satijn gevraagd mij verkiesbaar te stellen voor de Provinciale Staten, en daar heb ik gehoor aan gegeven.” Waarom hij dat deed? Jack: “Ik vind het belangrijk om politiek actief te zijn. Het is dé manier om zaken te kunnen regelen die belangrijk zijn voor je gemeente, de provincie en het rijk. Ook is het voor mij een voorrecht om iets te kunnen doen voor de gemeenschap. Wij kwamen namelijk vanuit een ander deel van het land hiernaartoe en zijn fantastisch opgenomen in het mooie Valkenburg.”

"Ik vind het belangrijk om politiek actief te zijn. Het is dé manier om zaken te kunnen regelen die belangrijk zijn voor je gemeente, de provincie en het rijk."

- Jack Hermes

Speerpunten

Jack heeft verschillende speerpunten die belangrijk voor hem zijn. Zo zet hij zich in voor een Limburg waar goede bereikbaarheid en infrastructuur vanzelfsprekend is: “Denk aan goed openbaar vervoer en de terugkomst van nachtbussen. Ook vind ik duurzaam ondernemen belangrijk en wil ik me uiteraard inzetten voor het toerisme en de horeca in Limburg. In de diverse verkiezingsprogramma’s, waaronder die van “mijn” eigen VVD, komen de horeca en toerisme activiteiten weinig aan bod. Terwijl dit toch een van de grotere economische motoren van heel Limburg zijn." Jack heeft ook nog een advies voor collega horecaondernemers die overwegen om de politiek in te gaan, maar nog twijfelen: “Doe het, want het doet ertoe. Je bent op de hoogte wat speelt binnen de gemeente en de provincie en kunt deze kennis gebruiken om te sturen op belangrijke thema’s.”

Ook stemmen voor Waterschapsverkiezingen van groot belang

Uiteraard gaan we op 15 maart niet alleen voor de Provinciale Staten naar de stembus, maar ook voor de Waterschappen. Ook voor jou als ondernemer is het erg belangrijk om je stem te laten horen. Misschien nog wel belangrijker dan bij eerdere Waterschapsverkiezingen. Er gaat na 15 maart namelijk iets veranderen bij de Waterschappen. De geborgde zetels voor het bedrijfsleven komen te vervallen, waardoor de gevestigde politieke partijen meer macht krijgen. Dit kan leiden tot minder aandacht voor de belangen van bedrijven. Het is dan ook belangrijk om op een partij te stemmen die beste aansluit bij de belangen van jouw bedrijf en andere ondernemers.

Lees ook:

KHN | Provinciale Statenverkiezingen belangrijk voor horeca

Dit is waarom de Provinciale Statenverkiezingen ook voor jou belangrijk zijn | KHN

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens