Veel ondernemers krijgen momenteel te maken met de definitieve vaststelling van de NOW en de TVL. Deze vaststelling bepaalt op hoeveel NOW of TVL je recht had. Het komt voor dat blijkt dat je te veel voorschot hebt ontvangen en geld terug moet betalen. Dit ligt bijvoorbeeld aan een hogere omzet dan verwacht of aan een daling van de loonkosten buiten de toegestane marges. Hoe pak je het terugbetalen aan?
Voordat je terug gaat betalen, is het goed om de vaststelling te controleren. Zijn er geen fouten gemaakt en kloppen de gebruikte gegevens? Lees ook hier waar je op moet letten bij de NOW: Controleer je NOW-afrekening | KHN
De Kamer van Koophandel heeft een stappenplan opgesteld om jou te helpen met het in kaart brengen van je schulden. Ook vertellen ze hoe je deze steun terug kan betalen.
Stappenplan problemen met terugbetalen coronasteun | Ondernemersplein - KVK
Als na vaststelling van de TVL blijkt dat je moet terugbetalen, dan kan dat ook door middel van een betalingsregeling. In principe moet je dan in maximaal 24 maanden terugbetalen. Er wordt geen rente berekend. Als je een regeling op maat wilt, dan ga je in overleg met de RVO. Je mag dan maximaal vijf jaar doen over de terugbetaling. TVL terugbetalen (rvo.nl)
Ook voor de NOW is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen met het UWV. Voor de NOW vraag je per aanvraagperiode een betalingsregeling aan. Zie: NOW | UWV | Werkgevers
Bij de eerste regelingen werd duidelijk dat de voorwaarden in de praktijk niet altijd klopten. We zagen bijvoorbeeld een ondernemer die geld moest terugbetalen vanwege te veel omzet in zijn internetbedrijf, dat onder dezelfde bv hangt als zijn horecabedrijf. Of een ondernemer met een sterk verminderde loonsom doordat een medewerker met pensioen ging. Een andere ondernemer kon geen vervanging vinden voor een vertrekkend personeelslid, en had daardoor een te lage loonsom.
Kunnen we nog iets doen om tot kwijtschelding te komen? Door aan te dringen op aanpassingen bij de overheid, zijn gaandeweg de voorwaarden veranderd waardoor de regelingen gunstiger werden. Maar tijdens de gehele corona periode werd er niks met terugwerkende kracht gerepareerd. Voor de zomer is het laatste debat over coronasteun geweest. Op dit onderwerp valt helaas niets meer te behalen. De enige mogelijkheid is als er juridische uitspraken komen van bijvoorbeeld het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
We blijven deze signalen over schrijnende gevallen afgeven om zo aan de politiek te laten weten hoe het ervoor staat. Ook volgen we de uitspraken van het CBb op de voet. Zodra er iets te melden is laten we dat weten. Daarnaast nemen we deze voorbeelden ook mee in de bodemprocedure.