Op dinsdag 21 maart 2017 organiseerde KHN een inspiratietour in Zwolle voor restaurateurs. Doel: inspiratie opdoen, samen met collega-ondernemers vernieuwende horecabedrijven bezoeken, en ervaringen delen. 36 ondernemers bezochten zes inspirerende horecabedrijven in Zwolle: Bij Hartje, De Librije, Hier en Daar, Bapas, La Cubanita en Waanders in de Broeren

Restaurant Bij Hartje: nieuw concept, vertrouwde gastvrijheid
De tour start bij restaurantje Bij Hartje. Eigenaresse Jessica van Boven heeft het bedrijf van haar vader overgenomen en vond het na vijf jaar tijd iets anders. Ze gooide het roer om en lanceerde een nieuw concept met een nieuwe naam. Maar de passie en de vertrouwde gastvrijheid bleef onveranderd. Ook al ligt Bij Hartje direct naast een winkelcentrum, dat wil niet zeggen dat het restaurant zich alleen maar op het winkelend publiek richt. Door de mooie kaart met allerlei kleine gerechtjes weet Bij Hartje inmiddels een heel breed publiek te bereiken.

Restaurant De Librije: meet and greet met sterren
Al jaren aan de top van de Nederlandse gastronomie: De Librije. Jonnie Boer wordt op vierentwintigjarige leeftijd chef-kok bij Restaurant De Librije en enkele jaren later neemt hij samen met zijn vrouw Thérèse het restaurant over. In 1993 wordt De Librije bekroond met haar eerste Michelinster. In 1999 volgt de tweede en daarmee is Jonnie de jongste tweesterrenkok in Nederland. In 2004 is De Librije het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster krijgt.

Na ontvangst in dit prachtige hotel krijgen we een uitgebreide rondleiding door het hotel en het restaurant. De sfeer van de oude vrouwengevangenis is uitstekend behouden gebleven. De celdeuren, tralies voor de ramen en het ‘cachot’ geven deze locatie een bijzondere uitstraling en sfeer. We ontmoeten Jonnie en Thérèse voor een ‘meet and greet’. De deelnemers vragen dit bijzondere ondernemerspaar het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Jonnie en Therese vertellen tot slot nog over hun internationale plannen. Dit jaar openen zij een restaurant op Bonaire én ze oriënteren zich ook op andere delen van de wereld.

Hier en Daar espresso- en wijnbar: vintage horecalocatie
Een landschapsarchitect die zijn grenzen verlegt en via de meubelhandel de horeca instapt; dat is Chris Verstappen. In zijn espresso- en wijnbar Hier en Daar schuiven we aan voor de lunch. Hier en Daar is in 2012 begonnen als mobiele espressobar op festivals en evenementen. In 2013 is het bedrijf uitgebreid met een gebakscaravan en inmiddels is er een vaste locatie in het hart van Zwolle. Chris is het type ondernemer dat van alles aanpakt. Zo handelt hij ook in ‘vintage’ meubilair; hij heeft er zelfs een speciaal deel van zijn website voor ingericht. Al het meubilair in Hier en Daar is ook te koop, van de stoelen tot en met de lampen aan het plafond. De meubels zijn, naast de heerlijke lunch uiteraard, de sterren van het bedrijf.

Bapas: bijzonder bier- en spijscombinaties
Bapas staat voor speciaal bier en hapjes. De uitgebreide bierkaart wordt gecombineerd met een Hollands, Belgische keuken waarbij veel gekookt wordt met bier. Bijzonder is het zogenaamde ‘bierpairingwiel’. Met dit ‘wiel’ worden verrassende en smaakvolle recepten bij elk type bier gemaakt en gekookt. Ondernemer Chris Hukkelhoven vertelt over de bier- en spijscombinaties, waarvan we er een aantal mogen proeven.

La Cubanita: snelgroeiende formule
Een van de deelnemers van de tour, Ivan Freij, nodigt ons uit voor een extra kijkje in de keuken. En wel in die van La Cubanita. La Cubanita is een laagdrempelig tapasrestaurant met een Cubaanse uitstraling volgens een vaste formule. Ivan laat zijn restaurant zien en vertelt over de formule die de laatste jaren een enorme groei heeft doorgemaakt in Nederland. Door de grote bekendheid van het merk ‘La Cubanita’ zijn er veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld landelijke reclame. Het Zwolse restaurant loopt dan ook uitstekend.

Waanders in de Broeren: combinatie van horeca en retail
Waanders in de Broeren, gevestigd in een voormalige kerk is een sensatie voor oog, oor en mond. Waanders In de Broeren is veel meer dan een boekwinkel; een ongekende wereld waarin je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken in de brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling. Hét voorbeeld van hoe goed ‘blurring’ kan werken. De brasserie is een smaakvol ingericht restaurant dat werkt met regionale producten. Naast een kop koffie is er ook gelegenheid voor een ‘gul’ glas. En met dat gulle glas sluiten wij deze KHN On Tour af.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens