De Tweede Kamer heeft de behandeling van het wetsvoorstel voor de invoering van een coronatoegangsbewijs op basis van 2G weer uitgesteld. Er komt extra voorbereidingstijd voor de fracties om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Volksgezondheid. Pas als de antwoorden van de minister binnen zijn, kan het debat weer op de agenda komen.
Het gaat om het voorstel om een 2G-beleid mogelijk te kunnen maken in bijvoorbeeld de horeca, cultuursector en bij (sport)evenementen. Dan zouden alleen mensen naar binnen kunnen als zij gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona.
Het andere wetsvoorstel is ook uitgesteld. Dat wetsvoorstel gaat over het kunnen invoeren van een coronatoegangsbewijs op de werkvloer op basis van 3G (dus ook met negatieve testuitslag). Deze wetsvoorstellen worden tegelijkertijd door de Tweede Kamer behandeld.
Door behandeling van de wetsvoorstellen steeds uit te stellen, wordt de politieke worsteling met de wetsvoorstellen ook duidelijk. Directe aanleiding hiervoor is een rapport van de TU Delft waarin onderzoekers betogen dat 2G nu weinig effect zou hebben om verspreiding van de omikronvariant te beperken. Dit rapport kwam ook ter sprake tijdens het coronadebat van 20 januari 2022. Met de extra vragenronde krijgt de Kamer nu de mogelijkheid om specifiek vragen te stellen over dit rapport. De kans dat het kabinet zijn voorstellen in de huidige staat door de Kamer krijgt, neemt af. Alleen D66 en de VVD hebben geen aarzelingen over 2G, de rest van de Kamer wel.
De Kamer bepaalt later deze week hoe zij de verdere behandeling van de wetsvoorstellen invulling wil geven. Mogelijk volgt ook nog een technische briefing voordat het debat met de minister plaatsvindt.