Sinds 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor het gebruik van gratis wegwerpbekers en -bakjes voor eten en drinken voor onderweg, afhaal en bezorging. Vanaf 1 januari 2024 zijn er bovendien regels ingevoerd voor wegwerpbekers en bakjes bij consumptie ter plaatse. Eind december heeft de verantwoordelijke minister bovendien aangekondigd dat op twee onderdelen van de regels voorlopig niet gehandhaafd zal worden. Als horecaondernemer is het essentieel op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen. Alle relevante informatie vind je hier.

Regels voor Ondernemers voor Afhaal en Maaltijdbezorging

Hoe zat het ook alweer? Sinds 1 juli 2023 dien je als ondernemer bij afhaal en bezorging te voldoen aan één van de onderstaande opties (of een combinatie van A, B, en C):

 • A. Gebruik van wegwerpverpakkingen zonder plastic is toegestaan.
 • B. Je moet de klant de keuze bieden tussen een herbruikbare beker/verpakking of een wegwerpverpakking met plastic tegen een meerprijs. De hoogte van de meerprijs bepaal je zelf.
 • C. Klanten kunnen hun eigen beker of box meenemen (Bring Your Own, BYO), of kiezen voor een wegwerpverpakking met plastic tegen een meerprijs.

Bijvoorbeeld, de gangbare koffiebekers met een plastic coating om lekken te voorkomen, hebben momenteel geen alternatief zonder plastic op de markt. Indien je dergelijke koffiebekers verkoopt, dien je een extra bedrag in rekening te brengen. Daarnaast ben je verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden, of de klant te informeren dat ze hun eigen beker mogen meenemen.

Noot: De minister heeft besloten tijdelijk niet te handhaven op het heffen van een toeslag op plastic producten. De besluitvorming hierover wordt overgelaten aan een nieuw kabinet. Lees hier het artikel.

Regels voor Ondernemers voor Consumptie Ter Plaatse

Sinds 1 januari 2024 gelden er tevens regels voor het gebruik van wegwerpplastic bij consumptie ter plaatse. De hoofdregel is dat wegwerpbekers en/of bakjes die plastic bevatten, niet langer mogen worden aangeboden.

Er zijn twee uitzonderingen op deze hoofdregel mogelijk:

 1. Herbruikbare bekers/bakjes. Als de wegwerpbekers of bakjes aantoonbaar tot een oplopend percentage zijn ingezameld voor hoogwaardige recycling (waarbij er opnieuw voedselcontactmateriaal van wordt gemaakt), is dit toegestaan. Het vereiste inzamelpercentage voor 2024 is 75%, wat elk jaar met 5% toeneemt tot 90% in 2027.
 2. Bekers/bakjes met maximaal 5% plastic. Dit is een tijdelijke uitzondering, waarbij een nieuw kabinet mogelijk andere besluiten over zal nemen. Organisaties die hiervan gebruik willen maken, mogen volgens de aanwijzing van het ministerie niet door de ILT worden gehandhaafd, mits zij voldoen aan bepaalde voorwaarden:
  • Aanmelden bij de ILT via een meldformulier.
  • Aantonen dat 75% van de aangeboden drinkbekers of maaltijdverpakkingen in 2024 is ingezameld voor recycling.
  • Bewijzen dat de drinkbekers of voedselverpakkingen 100% recyclebaar zijn.
  • Een administratie van de inzameling voor recycling in 2024 bijhouden en deze minimaal drie jaar na dit kalenderjaar bewaren.

De optie voor herbruikbare bekers/bakjes is administratief gezien de eenvoudigste. In dit geval is geen melding bij de ILT of administratie vereist.


Veelgestelde vragen

Bekijk op deze pagina de veelgestelde vragen over de SUP-wetgeving.

Welke regels gelden er in jouw situatie?

Wil je meer weten over welke regels van toepassing in jouw situatie? Via https://minderwegwerpplastic.nl/ vind je meer informatie. Klik hier om te kiezen welke situatie voor jouw geldt en vind informatie die voor jou van toepassing is. Let er ook op dat sommige plasticvervangers allergenen, zoals gluten, bevatten. Zorg ervoor dat jij en je medewerkers hiervan op de hoogte zijn, zodat jullie gasten met intoleranties goed kunnen infomeren

Voldoe je aan de regelgeving?

Ben je benieuwd of je aan de regelgeving voldoet? Of heb je hulp nodig met het toepassen van de nieuwe regels? Dan is er speciaal voor jou als ondernemer een regelhulp wegwerpplastic, ontwikkeld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met de regelhulp krijg je in drie stappen een advies voor jouw situatie. De regelhulp vind je hier.

Informeer je gasten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat informeert consumenten via de media over de nieuwe regels. Maar jij kunt ook een steentje bijdragen door je gasten actief te informeren. Daarvoor is er een toolkit beschikbaar met verschillende campagnematerialen. Een voorbeeldposter is hieronder te vinden. Deze kun je in je zaak ophangen of op je website plaatsen.

Single Use Plastic oplossing

Kijk ook eens op de pagina van onze ledenvoordeelpartner: The Branding Club. Omdat ze gespecialiseerd zijn in horeca, helpen ze je ook graag met de uitdagingen rond Single Use Plastics (SUP).

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens

Actueel over dit onderwerp