Regelgeving plastic wegwerpbekers en verpakkingen

Vanaf de zomer van 2023 gelden er nieuwe regels voor het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen (Single Use Plastic). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘consumptie on the go’ en ‘consumptie ter plaatse’. De nieuwe regels voor consumptie ‘on the go’ gingen in per 1 juli 2023 en voor consumptie ter plaatse per 1 januari 2024. Wat zijn precies de regels en wat kun je doen om aan deze regels te voldoen? We hebben alle belangrijke informatie voor je verzameld.

Regels voor Ondernemers voor Afhaal en Maaltijdbezorging

Hoe zat het ook alweer? Sinds 1 juli 2023 dien je als ondernemer bij afhaal en bezorging te voldoen aan één van de onderstaande opties (of een combinatie van A, B, en C):

  • A. Gebruik van wegwerpverpakkingen zonder plastic is toegestaan.
  • B. Je moet de klant de keuze bieden tussen een herbruikbare beker/verpakking of een wegwerpverpakking met plastic tegen een meerprijs. De hoogte van de meerprijs bepaal je zelf.
  • C. Klanten kunnen hun eigen beker of box meenemen (Bring Your Own, BYO), of kiezen voor een wegwerpverpakking met plastic tegen een meerprijs.

Bijvoorbeeld, de gangbare koffiebekers met een plastic coating om lekken te voorkomen, hebben momenteel geen alternatief zonder plastic op de markt. Indien je dergelijke koffiebekers verkoopt, dien je een extra bedrag in rekening te brengen. Daarnaast ben je verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden, of de klant te informeren dat ze hun eigen beker mogen meenemen.

Noot: De minister heeft besloten tijdelijk niet te handhaven op het heffen van een toeslag op plastic producten. De besluitvorming hierover wordt overgelaten aan een nieuw kabinet. Lees hier het artikel.

Regels voor Ondernemers voor Consumptie Ter Plaatse

Sinds 1 januari 2024 gelden er tevens regels voor het gebruik van wegwerpplastic bij consumptie ter plaatse. De hoofdregel is dat wegwerpbekers en/of bakjes die plastic bevatten, niet langer mogen worden aangeboden.

Er zijn twee uitzonderingen op deze hoofdregel mogelijk:

  1. Herbruikbare bekers/bakjes. Als de wegwerpbekers of bakjes aantoonbaar tot een oplopend percentage zijn ingezameld voor hoogwaardige recycling (waarbij er opnieuw voedselcontactmateriaal van wordt gemaakt), is dit toegestaan. Het vereiste inzamelpercentage voor 2024 is 75%, wat elk jaar met 5% toeneemt tot 90% in 2027.
  2. Bekers/bakjes met maximaal 5% plastic. Dit is een tijdelijke uitzondering, waarbij een nieuw kabinet mogelijk andere besluiten over zal nemen. Organisaties die hiervan gebruik willen maken, mogen volgens de aanwijzing van het ministerie niet door de ILT worden gehandhaafd, mits zij voldoen aan bepaalde voorwaarden:
    • Aanmelden bij de ILT via een meldformulier.
    • Aantonen dat 75% van de aangeboden drinkbekers of maaltijdverpakkingen in 2024 is ingezameld voor recycling.
    • Bewijzen dat de drinkbekers of voedselverpakkingen 100% recyclebaar zijn.
    • Een administratie van de inzameling voor recycling in 2024 bijhouden en deze minimaal drie jaar na dit kalenderjaar bewaren.

De optie voor herbruikbare bekers/bakjes is administratief gezien de eenvoudigste. In dit geval is geen melding bij de ILT of administratie vereist.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens
Glazen met plastic rietjes

Plasticvrij terras: handige toolkit

Steeds meer horecaondernemers maken de overstap naar plasticvrije terrassen. De gemeente Amsterdam heeft een toolkit ‘Plasticvrij terras’ ontwikkeld. Hierin vind je de best-practices en tips over hoe deze ondernemers de alternatieven van wegwerpplastics in de praktijk gebruiken. Zo kunnen we van elkaar leren hoe we van wegwerpplastics afkomen.

Lees meer
Plastic bekers4

Hardcups of softcups; wat kies jij voor je evenement?

De keuze voor hardcups of softcups bij een evenement kan lastig zijn. Jouw keuze hangt namelijk af van verschillende factoren. We helpen je graag en hebben de kenmerken van beide bekersoorten op een rij gezet. Bekijk hier het overzicht. Nog meer weten over de SUP? Volg dan (een van) onze webinars op 25 juni.

Verbod op plastic bekers en maaltijdverpakkingen

Plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in de ban

Een verbod op wegwerpbekertjes en voedselverpakkingen moet het groeiende gebruik van wegwerpplastic stoppen en zwerfafval verminderen.

Lees meer
Wergwerp koffiebeker

Hoe kies ik een duurzame koffiebeker?

Helaas zijn er voor koffiebekers nog geen alternatieve verpakkingen op de markt, wat betekent dat je over zal moeten gaan op herbruikbare bekers. Hoe kies je zo’n herbruikbare koffiebeker?

Lees meer
The branding club merkbeleving

Single Use Plastic oplossing

Kijk ook eens op de pagina van onze ledenvoordeelpartner: The Branding Club. Omdat ze gespecialiseerd zijn in horeca, helpen ze je ook graag met de uitdagingen rond Single Use Plastics (SUP).

Lees meer
Verbod op plastic bekers en maaltijdverpakkingen

Website minderwegwerpplastic.nl nu online

Op de website staat alle belangrijke informatie over de regelgeving voor het verminderen van eenmalig plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen.

Lees meer
Petfles

Handige toolkit wegwerpplastic op evenementen

Welke regels voor wegwerpplastic gelden voor jouw evenement? Bekijk hier de toolkit over wegwerpplastic op evenementen. Handig om bij de hand te nemen als je een evenement organiseert.

Lees meer
Festivalbezoekers

Veelgestelde vragen over het bekersystemen voor evenementen

Ben jij betrokken bij evenementen? Dan heb je hier vast veel vragen over. Welke bekers moet ik gebruiken voor mijn evenement? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Wat is het verschil tussen een open en een gesloten evenement? Geven gasten dan nog wel een rondje? We geven antwoord en advies.

Lees meer
Plastic koffiecup

Veelgestelde vragen Single Use Plastic richtlijn

Ben jij al volledig op de hoogte van de nieuwe regels rondom wegwerpplastic? Bekijk de veelgestelde vragen én de antwoorden.

Lees meer
Financiering, administratie

Btw over plastic toeslag afhankelijk van product

Over de verkoop van wegwerpbekers en – bakjes moet een ‘plastic toeslag’ worden gerekend. Hoe zit het nu precies met de hoogte van het btw-tarief?

Lees meer
Plastic bekers

Welke herbruikbare verpakkingen kan ik gebruiken?

We hebben de opties op het gebied van herbruikbare verpakkingen voor je verzameld.

Lees meer