Btw over plastic toeslag afhankelijk van product

Sinds 1 juli van dit jaar zijn de nieuwe regels voor eenmalig plastic verpakkingen voor ‘on the go’ ingegaan. Je mag deze niet meer gratis meegeven en moet een ‘plastic toeslag’ heffen. Daarnaast moet je een herbruikbare optie of BYO aanbieden. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat gaf aan dat het hoge btw-tarief van toepassing is op de toeslag. De Belastingdienst bepaalt nu anders. Hoe zit het nu precies?

Over de verkoop van wegwerpbekers en – bakjes moet een ‘plastic toeslag’ worden gerekend. De overheid heeft hier richtprijzen voor opgesteld. De toeslag houd jij als ondernemer zelf, maar je moet er wel btw over betalen.

Welk btw-tarief je moet rekenen, is afhankelijk van welk product er in de plastic wegwerpverpakking zit, zo geeft de Belastingdienst aan. Dit betekent dat voor de verpakking hetzelfde btw-tarief geldt als voor het product dat in de verpakking wordt verkocht. Verkoop je bijvoorbeeld een wegwerpbeker met koffie of frisdrank? Dan moet er 9% btw worden betaald voor de wegwerpbeker: het tarief voor koffie en frisdrank. Maar verkoop je een wegwerpbeker met wijn of bier? Dan geldt dat er 21% btw voor de beker moet worden betaald: het tarief voor alcoholhoudende dranken.

Zie hier het bericht van de Belastingdienst.

Meer weten over de nieuwe regels voor ‘on the go’ en ‘consumptie ter plaatse’, kijk dan op de daarvoor speciaal ingerichte pagina op onze KHN website.