De situatie

Overgewicht (en obesitas) behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Volgens het Loket Gezond Leven heeft de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Bijna 14% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 16% overgewicht, van wie 3,5% ernstig. Een gezonde leefstijl is belangrijk om overgewicht terug te dringen. Dit betekent met mate eten en drinken en voldoende bewegen. Een gezond aanbod kan hierbij helpen: minder verzadigd vet, suiker en zout.

De huidige staatssecretaris Van Ooijen (bij schrijven demissionair) sorteert voor op nieuwe wetgeving. De kans is groot dat er een frisdrankenbelasting, suikerbelasting komt en dat kidsmarketing aan banden wordt gelegd. Daarnaast wil hij de wet gezonde eetomgeving ontwikkelen. Een wet die ondernemingen die een ongezond assortiment aanbieden uit het straatbeeld kan weren. Hij wil landelijke regels ontwikkelen die gemeenten lokaal kunnen uitvoeren en handhaven.

Standpunt KHN

De consument is zelf primair verantwoordelijk voor een verantwoorde leefstijl: met mate en gevarieerd eten en drinken en voldoende bewegen. De horeca kan de consument hierbij helpen bijvoorbeeld door het bieden van een gezond aanbod en kleinere porties.

KHN vindt dat er geen (verdere) wetgeving moet komen ten aanzien van de samenstelling van voeding; in elk geval geen normen voor gebruik van zout, vet en suiker in de horeca. Vooral in het MKB is uitvoering van wettelijke regels onuitvoerbaar omdat producten niet in grote hoeveelheden op altijd dezelfde manier worden bereid. Ook het verplicht informeren van consumenten over de calorieën in een gerecht is onuitvoerbaar op de horecawerkvloer omdat het merendeel van de ondernemers het lastig vindt om de hoeveelheid calorieën in een gerecht te berekenen.

De wet gezonde eetomgeving vindt KHN een heel slecht idee. De bedrijven waarop deze wetgeving evt. van toepassing wordt, zijn bezig met het bevorderen van de gezondere keuze.

KHN vindt het belangrijk dat het bedrijfsleven de ruimte heeft om vrijwillige inspanningen te leveren, zodat er rekening kan worden gehouden met de bedrijfskeuzes en mogelijkheden binnen het bedrijf.

Het is goed dat er in de horecaopleidingen en -onderwijs steeds meer aandacht is voor gezonde voeding en hoe je daar als horecaondernemer op in kunt spelen.