Duurzaamheidsrapportage CSRD: wat kun jij doen?

De CSRD-richtlijn is een Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage. Deze richtlijn verplicht ondernemingen te rapporteren over hun duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk hierbij aan CO₂-uitstoot of aan de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Lees hiervoor ook Moet jij voldoen aan de CSRD? | KHN.

Zaken doen met een bedrijf met CSRD-verplichting

Ook al hoef je zelf nog niet aan de CSRD-verplichting te voldoen, je kunt wel te maken krijgen met CSRD-plichtige bedrijven. Bijvoorbeeld bedrijven waarmee je zaken doet of die bij jou boeken. Zij kunnen vragen stellen over de duurzaamheidsmaatregelen die je als horecabedrijf neemt.

Wie maakt jouw product en hoe doen ze dat?

Lever je diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze vragen over hoe je product wordt gemaakt en door wie. Gebeurt dat verantwoord en eerlijk? Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn.

Advies: schrijf de keten op

Het is dus goed om op papier te zetten hoe je product wordt gemaakt, vervoerd en verwerkt. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Waar komen mijn producten vandaan?
  • Welke materialen worden gebruikt?
  • Hoe duurzaam gebeurt dat (arbeid, diervriendelijk, CO₂-uitstoot)?

Sommige vragen kun je misschien niet zelf beantwoorden. Stel ze dan aan je leverancier of importeur. Lees ook: Verplichte duurzaamheidsrapportage: dit betekent het | KVK.