Duurzaamheidsrapportage CSRD: wat kan jij doen?

De CSRD-richtlijn is een Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage. Deze richtlijn verplicht ondernemingen te rapporteren over hun duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CO2-uitstoot, maar ook aan de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Meer uitleg: Moet jij voldoen aan de CSRD? | KHN.

Zaken doen met bedrijf met CSRD verplichting

Als je hier zelf nog niet aan hoeft te voldoen, kan je al wel te maken krijgen met bedrijven waarmee je zaken doet, of die bij jou boeken, die daar wel aan moeten voldoen. Dan kan leiden tot vragen over de duurzaamheidsmaatregelen die je als horecabedrijf neemt.

Wie maakt jouw product en hoe doen ze dat?

Lever je diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze vragen over hoe je product gemaakt wordt en door wie. En gebeurt dat verantwoord en eerlijk? Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn.

Advies: schrijf de keten op

Zet op papier hoe je product gemaakt, vervoerd en verwerkt wordt. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Waar komen mijn producten vandaan?
  • Welke materialen worden gebruikt?
  • Hoe duurzaam gebeurt dat (arbeid, diervriendelijk, CO2 uitstoot)

Sommige vragen kun je misschien niet zelf beantwoorden. Stel ze dan aan je leverancier of importeur. Lees ook: Verplichte duurzaamheidsrapportage: dit betekent het | KVK.