Puur: gasten willen het pure spul

Gasten gaan voor puur: eerlijke, duurzame en ambachtelijke producten. Hoge kwaliteit zonder schuldgevoel. Er is meer aandacht voor kwaliteit, versheid en de herkomst van producten. Maar ook het proces van bereiding speelt een rol: van de selectie van producten tot het restafval.

Gasten zijn bereid extra te betalen voor een hogere kwaliteit, maar willen ook consumeren zonder schuldgevoel. Kortom, gasten willen goed eten zonder negatieve associaties.

Wat zien we?

De trend manifesteert zich veelal door het product of het productieproces: Ondernemers gebruiken meer verse, lokale producten of producten die biologisch geteeld zijn. Tegelijkertijd zie je ook meer aandacht voor de bereidingswijze en meer zicht op de bereiding van gerechten. Fastcasual concepten spelen daar bijvoorbeeld goed op in. De gast heeft daar open zicht op de bereiding van de bestelling en de producten. Die worden voor zijn neus klaargemaakt.

Zo worden frites bij sommige frietzaken voor je neus door de fritessnijder geperst, komt het dry-aged vlees in steeds vaker uit rijpkasten in de restaurants zelf en zijn open keukens (of zicht op de keuken) steeds vaker de norm.

Pure kwaliteit

De drijvende kracht achter deze trend ligt bij de houding van gasten ten opzichte van hun consumptie. Het continue groeiende aanbod van keuzemogelijkheden, toegang tot informatie en een verlaagd vertrouwen in grote bedrijven en massaconsumptie maakt gasten kritischer. Ze kunnen immers steeds meer kiezen en weten ook steeds meer over bedrijven door de vele reviews en recensies. De kritische gast weegt zijn keuzes en hecht – naast de prijs – steeds vaker waarde aan de (perceptie van) kwaliteit en het wegnemen van negatieve associaties.

Toekomstbeeld

Daarnaast is duurzaamheid al lang geen opkomend fenomeen meer. In veel gevallen is het zelfs een voorwaarde geworden. We zien dat steeds meer bedrijven zich hierin onderscheiden door lokale producten te gebruiken, door het gebruik van ‘mislukte’ groenten en door aandacht voor het afval en het verminderen van voedselverspilling.