Ook dit nieuwe schooljaar zullen weer veel studenten als leerling of stagiairs hun eerste stappen zetten in de horeca. Misschien wel in jouw bedrijf! Een leerling of stagiaire aannemen is een mooie manier om ze kennis te laten maken met het vak en met jouw bedrijf. Door stagiaires te begeleiden, investeer je in het opleiden van goede medewerkers. Maar wat betekent het eigenlijk om een stagiair in je bedrijf te hebben? En hoe ga je met een stagiair om? Zorg dat jouw bedrijf een visitekaartje wordt voor werken in de horeca en help studenten om het beste uit zichzelf te halen!

De horeca kampt al geruime tijd met personeelskrapte. Het aantal jongeren dat start met een horecaberoepsopleiding daalt. Daarom is het juist nu belangrijk om studenten een goede werkplek te bieden waarin zij zich welkom voelen en waar zij zich onder begeleiding verder kunnen ontwikkelen in onze veelzijdige bedrijfstak. Goede leerbedrijven zijn ambassadeurs voor werken in de horeca. De ervaring die studenten opdoen in jouw bedrijf, bepalen mede of zij na hun diploma in de horeca blijven werken.

De voordelen van leerlingen en stagiaires aannemen

Het aannemen van een leerling of stagiair is dus een mooie kans om bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van onze branche. Zo zorg je ervoor dat studenten alle kneepjes van het vak leren en dit kunnen toepassen bij elk horecabedrijf waar ze gaan werken. Er is ook een kans dat stagiaires of leerlingen na hun leerwerk- of stageperiode bij jou willen blijven werken als vaste kracht. Het voordeel is dat je dan iemand hebt die jouw bedrijf al kent en weet hoe alles werkt.

Als erkend leerbedrijf kom je in aanmerking voor de subsidieregeling Praktijkleren die vrijwel zeker ook in schooljaar 2023/24 van kracht is. Lees meer: Subsidieregeling praktijkleren: extra subsidie voor specifieke sectoren (rvo.nl).

Hoe ga je om met leerlingen en stagiaires?

We geven je een aantal tips die maken dat leerlingen en stagiaires in jouw bedrijf een goede start kunnen maken:

 • Zorg voor een fijne inwerkperiode, waarbij je de student goed uitlegt hoe jouw bedrijf werkt en wat hun werkzaamheden zullen zijn.
 • Spreek van tevoren goed af je verwacht van de leerling of stagiair en leg afspraken vast in de (model)stageregeling of leerling-arbeidsovereenkomst.
 • Neem je leerlingen en stagiaires serieus; ze zijn leergierig en willen graag alle kneepjes van het vak leren. Geef ze die kans!
 • Wijs een buddy aan die de student gaat begeleiden en er is voor alle vragen. Dit kan natuurlijk de praktijkbegeleider zijn.
 • Leerlingen en stagiaires werken mee in jouw bedrijf. Geef ze hiervoor een passende vergoeding en een reële onkostenvergoeding.
 • Jongeren bekijken jouw bedrijf met een frisse blik. Wie weet hebben ze goede tips voor jouw bedrijf!
 • Verwacht zeker in het begin niet te veel. Wees je ervan bewust dat leerlingen en stagiaires het vak nog moeten leren en dus veel vragen hebben.

Hoe word je een erkend leerbedrijf?

Als je nog niet een erkend leerbedrijf bent, dan is nu de tijd om dit te regelen. Hiervoor heb je een diploma Leermeester nodig. Als KHN-lid, kun je via HOC.nl de SVH-leermeesteropleiding volgen met 15% korting op het lesgeld.

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is de organisatie die bedrijven erkent als leerbedrijf. Volgens SBB moet je als erkend leerbedrijf aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. De student moet goede en veilige werkplek hebben binnen je bedrijf. Hier oefent de student met werkzaamheden die bij de opleiding hoort.
 2. Je moet een praktijkopleider aanstellen die de eisen van de opleiding kent, en die je de tijd en middelen geeft om de student op de werkvloer te begeleiden.
 3. Je stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en die je tijd en middelen geeft om de student op de werkvloer te begeleiden.
 4. Je bent bereid om samen te werken met de school en SBB, en je verstrekt daartoe de benodigde informatie.
 5. Je gaat akkoord met vermelding van jouw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl, de websites waar studenten een stage of leerbaan zoeken.

Bron: SBB - Voorwaarden erkenning

Lees meer

KHN - Stagiaires in de horeca

Kijk voor meer informatie op de website van SBB.