Van een nieuwe ‘Alcoholwet’ tot een uitstalverbod van tabaksproducten. Deze wetten en regels veranderen er in 2021.

Drank- en Horecawet wordt Alcoholwet in juli 2021

De Tweede Kamer heeft op 1 december 2020 ingestemd met het wetsvoorstel ‘wijzigingen Drank- en Horecawet’ van staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van VWS, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nu de Tweede Kamer met het wetsvoorstel heeft ingestemd, moet de wet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Naar verwachting treedt de nieuwe Alcoholwet vanaf 1 juli 2021 inwerking.

Minimumloon omhoog

De horeca cao is voor 2021 met een jaar verlengd onder gelijke voorwaarden. De wettelijke minimumlonen worden per 1 januari 2021 met 0,29% verhoogd. Bekijk hier de volledige horeca-cao 2020 & 2021 en de nieuwe loontabel.

Tabaksverkoop: uitstalverbod

Vanaf 1 januari 2021 geldt het uitstalverbod voor tabaksproducten voor de horeca. Dit betekent dat rookwaren in een horecazaak helemaal uit het zicht moeten verdwijnen. Dit heeft ook gevolgen voor de tabaksautomaten die nog tot 1 januari 2022 in de horeca zijn toegestaan.

Vanaf juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes

Verkoop jij frisdrank of water in kleine plastic flesjes? Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Deze maatregel voor flesjes kleiner dan een liter is volgens het kabinet noodzakelijk in de strijd tegen plastic zwerfafval. Dankzij lobby van KHN zijn horecabedrijven niet verplicht om petflesjes in te zamelen. Horecabedrijven kopen flesjes in en betalen statiegeld, dit statiegeld wordt vervolgens doorgerekend aan de consument. Producenten en importeurs zijn verantwoordelijk voor het heffen van statiegeld op petflesjes en voor de inzameling ervan. De petflesjes kunnen worden ingeleverd in supermarkten, op trein- en tankstations.

Per 3 juli 2021: Verbod op plastic bestek, borden en rietjes

Vanaf 3 juli 2021 mag je geen plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en piepschuimbekers en -houders (EPS) voor eenmalig gebruik verstrekken. Wat betekent dit en wat zijn goede, bruikbare en betaalbare alternatieven? KHN geeft advies.

Whoa, goedkeuren door rechter van onderhandse schuldakkoorden vanaf 2021

De Whoa helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan, terwijl ze nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebben. Door je schulden te reorganiseren, kun je door. Ook bedrijven met onvoldoende overlevingskansen hebben baat bij de Whoa, omdat zij zonder faillissement kunnen stoppen. De ondernemer met schulden (de schuldenaar) kan het Whoa-traject ook zelf in gang zetten.

Werkgeverslasten in 2021

De werkgeverslasten voor de horeca zijn over 2021 ongeveer gelijk aan 2020. De vrije ruimte voor de werkkostenregeling omhoog maar worden de LIV-subsidies lager. Bekijk hier het overzicht van de werkgeverslasten in 2021.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens