Elektrificatie van de horeca: zo verminder je je elektriciteitsverbruik

Veel horecabedrijven hebben de ambitie om over te stappen van koken op gas naar elektrisch. Dit leidt namelijk tot een gezonder werkklimaat én tot duurzaam ondernemen. Daarnaast zorgt verduurzaming van klimatisering voor meer elektrische apparatuur in jouw zaak en zullen de kosten van aardgas in de toekomst naar verwachting hoger liggen dan die van elektriciteit. Er komt dus steeds meer vraag naar elektriciteit in de horeca. En die elektrificatie vraagt om fors grotere netaansluitingen. Capaciteit die er nu vaak lokaal niet is. Dat maakt elektrificatie tot een uitdaging voor horecaondernemers. Wat is dan wel mogelijk?

Koken, wassen, koelen en klimatisering

Als je volledig wil overstappen op elektra, dan moet je denken aan koken, klimatisering, wassen en koelen. Bij een overstap van aardgas naar elektriciteit, kan het vereiste piekvermogen voor een middelgroot horecabedrijf in totaal oplopen tot 200 á 300 kW per locatie. Het merendeel van deze capaciteit gaat naar koken, wassen en productkoeling, wat leidt tot vrijwel dagelijkse pieken in het verbruik. Voor het lokale elektriciteitsnet is dit lastig inpasbaar, omdat deze piek samenvalt met de avondverbruikspiek van woningen.

Netcongestie, meer of zwaardere aansluitingen niet mogelijk

Een zwaardere aansluiting of uitbreiden is niet altijd mogelijk. Dit levert voor netbeheerders namelijk lokaal forse capaciteitstekorten op, met name omdat er in steden vaak concentratiegebieden zijn van horeca. Dit probleem zal vooral veel optreden in historische binnensteden. Daar ontbreekt ook het aan ruimte om de benodigde verzwaarde transformatoren te accommoderen.

Wat is dan wel mogelijk?

Er is een aantal manieren om de impact van elektrificatie sterk te verminderen. Met deze tips kan je jouw elektriciteitsverbruik terugdringen:

  1. Installeer slimme sensoren om de elektriciteitsvraag beter spreiden, zodat de pieken worden verminderd. Denk bijvoorbeeld aan lichtsensoren (zoek op internet naar slimme sensoren elektriciteit horeca) en slimme aansturing van productkoeling
  2. Gebruik moderne en zuinige apparatuur, vervang oude energieslurpende apparaten
  3. Gebruik een warm water buffer voor warm water (hot-fill) (zoek op internet naar hot fill)
  4. Plan warme voorbereidingsstappen vroeger in of pas je menu aan
  5. Bekijk de mogelijkheden om een zakelijke batterij/accu aan te schaffen waarin je energie kan opslaan (zoek op internet naar energie opslag horeca). Let wel, dit is een grote investering en niet voor iedereen haalbaar. De terugverdientijd is onder de 5 jaar. (Lees de casestudy: Peak Shaving met Zakelijke Batterij in de Horeca.)

Geen groot verbruik door slimme elektrificatiestrategie

Bij volledige elektrificatie zonder toepassing van bovenstaande tips, kan de aansluitwaarde voor de meeste restaurants boven de kleinverbruikersaansluiting van 3x80A uitkomen. Het verkrijgen van een grootverbruiks-aansluiting is niet altijd mogelijk en heeft vaak een lange doorlooptijd. Door gebruik te maken van deze tips, kan de aansluitwaarde effectief worden verminderd tot een kleinverbruikers-aansluiting. Zo hou je de energierekening betaalbaar en kan je toch verduurzamen.

Hulp nodig?

Als KHN-lid kun je jouw energiezaken voordelig en vertrouwd laten regelen door onze partner COMCAM. Zij kunnen je ook adviseren en eventueel helpen als je te maken hebt met netcongestie.

Interesse in de rapportages?