Bij een individuele ontzegging leg je als horecaondernemer een toegangsverbod op aan de overtreder van de huisregels voor jouw horecagelegenheid met een duur van maximaal 12 maanden. Het toegangsverbod voor horecagelegenheden is gebaseerd op artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht.
Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Het bovenstaande artikel wordt veelal aangeduid als huisvredebreuk. Als horecaondernemer kan je aan een overlastveroorzaker een individuele ontzegging opleggen. Uiteraard dient het opleggen van een individuele ontzegging met de nodige waarborgen omkleed te gebeuren.
Indien de persoon nadat de individuele ontzegging is opgelegd, zich toch vertoont in jouw bedrijf, dan is deze persoon strafbaar. Hij of zij overtreedt immers artikel 138, eerste lid WvSr.
Je hebt de vrijheid om te beoordelen of en hoe lang je een ontzegging geeft aan een overtreder van de huisregels. Wel moet de duur in proportie zijn tot de overtreding. Voorbeelden van overtredingen zijn:
Overhandig de individuele ontzegging, of stuur hem per aangetekende post op. Het is ook aan te raden om een kopie hiervan aan de politie en de gemeente te sturen. Mocht er opnieuw sprake zijn van huisvredebreuk, dan is de politie op de hoogte van de ontzegging.