Limburger, familieman, horecaondernemer, sportliefhebber, Bruce Springsteenfan, lokaal betrokken én sinds september 2024 Landelijk Bestuurslid van KHN; dit is John Paulus (1970) in een notendop. Wij vroegen hem het hemd van ‘t lijf over zijn achtergrond, zijn rol als Landelijk Bestuurslid en zijn toekomstverwachtingen voor KHN en de horeca.
“Zeker! Ik ben 33 jaar samen met mijn vrouw en vader van twee volwassen zoons. Van oorsprong kom ik uit het Noord-Limburgse Velden, op mijn achttiende vertrok ik naar Maastricht voor de studie. Daar ben ik mijn hart verloren aan de horeca. Ik heb altijd in cafés gewerkt en sinds 2009 ben ik eigenaar van Café Forum en sinds 2017 van Café Paulus, beide in Maastricht. Daarnaast ben ik een echte sportliefhebber, vooral van voetbal en fietsen. In 2022 fietste ik alleen naar Santiago de Compostella; 2900 kilometer in 25 dagen. Dan kom je jezelf goed tegen! Ook ben ik een enorme muziekliefhebber. Ik ga regelmatig naar concerten en sta graag vooraan, bij het podium. Vooral van Bruce Springsteen ben ik een groot fan, die reis ik achterna.”
“Ik heb altijd in bedrijven gewerkt die de hele dag open zijn. Van die ontmoetingsplekken waar mensen het nieuws van de dag bespreken. Als je bijvoorbeeld van je gasten complimenten krijgt over je muziek en het gevoel dat je bijdraagt aan een geluksmomentje, dat vind ik mooi. Ook van die dynamiek van een drukke dag, waar je je als team doorheen werkt en gezamenlijk afsluit met een drankje, houd ik. Dat sociale aspect met je collega’s en naar je gasten toe, daar doe ik het voor. Als ik kan bijdragen aan een mooie dag of avond, dan is mijn dag goed. Dit vertaal ik ook naar mijn rol als Landelijk Bestuurslid.”
“In 2015 trad ik toe tot het lokale bestuur van KHN-afdeling Maastricht en Heuvelland, en in 2019 werd ik voorzitter van de afdeling. Door corona werd dit een fulltime job en in die tijd had ik veel contact met verschillende overheidsinstanties en het Landelijk Bestuur. In 2022 werd ik ook regiovoorzitter van KHN Limburg, deze combinatie heb ik uitgebouwd. En nu ben ik dus sinds afgelopen september actief binnen het Landelijk Bestuur.”
“Ik heb deze als superpositief ervaren, vooral door de enorm warme ontvangst door het Landelijk Bestuur, de Ledenraad en de werkorganisatie. De eerste periode bestond vooral uit kennismakingen, het netwerk ontdekken, uitvinden hoe de lijntjes lopen, gesprekken aangaan en inlezen: van saaie statuten tot boeiende notulen. Dit is verschoven naar inhoudelijke, actuele dossiers en daarin actief worden. Eén van mijn portefeuilles is de vereniging zelf. Mijn doel is om in 2025 alle regio’s bezocht te hebben. In gesprek met afdelingen en regiobestuurders merk ik dat problemen – ook vanuit mijn eigen lokale verleden – heel herkenbaar zijn en in dezelfde dynamiek plaatsvinden. Tegelijkertijd vind ik het interessant hoe verschillend het soms is: de grote stad in het Westen heeft met een andere problematiek te maken dan een pittoresk grensdorp.”
“We zitten nu in de afrondende fase van een stukje vernieuwing binnen de vereniging. De nieuwe strategie is heel belangrijk en als bestuur willen wij deze goed binnen de vereniging laten landen, op alle niveaus en onderwerpen. Het is de taak van dit bestuur om deze professionaliseringsslag uit te rollen, zonder dat het van bovenaf naar beneden wordt opgelegd. Verder wil ik als Landelijk Bestuurslid helpen in deze bijzondere tijd, waarin we leven. Hoe mijn persoonlijke rol daarin eruitziet, moet de toekomst nog uitwijzen.
Wat voor mij in elk geval een thema is, is de rol van de horeca in gemeenten. Tijdens corona werd heel duidelijk hoe essentieel deze is. Bewoners reageerden destijds warm naar de lokale horeca toe en werkten mee om ondernemers overeind te houden. Na corona was dit gevoel weer snel weg. Die tegenstrijdigheid tussen de belangen van bewoners en horecaondernemers stoort mij. Ik maak mij hard voor meer begrip voor de horeca en ondernemers, omdat deze essentieel zijn voor een dorp of stad om te kunnen functioneren. Dan moet je daarvoor dus ook ruimte geven.”
“Zorg goed voor je medewerkers, jij bent verantwoordelijk om ze aan je te binden. Dat is ook een belangrijke pijler voor de continuïteit van je bedrijf én het straalt uit naar je gasten. Verder heb ik in mijn carrière als horecaondernemer geleerd dat je goed moet kunnen rekenen. Naast concept denken en gastvrijheid is het belangrijk om uurtjes op kantoor te zitten, om te rekenen en te bedenken wat je je accountant gaat vragen. Je moet ook daarin veel energie stoppen en verstandige keuzes maken. Is dat niet je sterkste punt? Neem dan iemand naast je, die daar wel goed in is.”
“We zetten de ontwikkeling van de nieuwe strategie voort en ook op bestuurlijk vlak is professionalisering nodig. Het ondernemerschap binnen de horecabranche krijgt meer verschillende vormen en dus de dossiers ook. Dat deze ingewikkelder worden, is een gezamenlijke uitdaging voor heel KHN. Daarin zijn de afdelingen echt de kracht van KHN.
Voor de toekomstbestendigheid van de horeca is het belangrijk om uitdagingen om te zetten in tools, bijvoorbeeld een gezonde lifestyle gaan gebruiken om gasten op een vernieuwende manier te verwennen. En technologie inzetten voor saaie taken, zodat medewerkers meer gastcontact kunnen hebben. Denk niet in bedreigingen maar in kansen. Ook lokaal inkopen kan een kracht worden van de horeca. Daarin kunnen we het voortouw nemen en ons onderscheiden. Ik geloof echt dat de horeca een essentiële tak in de samenleving is. Daarom heb ik er heel veel vertrouwen in.”