Vorige week vond het Ondernemersdiner plaats, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW en MKB-Nederland. Robèr Willemsen en Dirk Beljaarts waren hierbij aanwezig namens KHN. In het bijzijn van ministers Yesilgöz (J&V) en Weerwind (rechtsbescherming) werden ervaringen, successen en dillema’s gedeeld over de aanpak van criminaliteit, ondermijning, cyberweerbaarheid en gegevensdeling.

Verbeteren gegevensdeling BIBOB
Dirk Beljaarts stelde aan minister Yesilgöz (J&V) voor om een landelijk Bibob-register te ontwikkelen, om de gegevensuitwisseling tussen gemeenten te verbeteren. Nu moeten ondernemers die in verschillende gemeenten een horecazaak starten, steeds weken of maanden wachten op eenzelfde soort Bibob-procedure. Bovendien lopen bijvoorbeeld huurkosten gewoon door tijdens de procedure terwijl ze dan niet kunnen ondernemen. Aan de Bibob-toets zou een houdbaarheidsdatum gekoppeld kunnen worden, waarmee deze bijvoorbeeld voor een tot twee jaar landelijk geldig is. Zo voorkom je dat een ondernemer bij het openen van een zaak in een andere gemeente weer eenzelfde procedure moet doorlopen.

Lokale successen delen
Robèr Willemsen sprak met minister Weerwind over de vele succesvolle werkprojecten in de horeca met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals het Heilige Boontjes project in Rotterdam. Deze successen zijn er op veel meer plekken in het land en moeten breder gedeeld worden, omdat deze kunnen inspireren. Ze kunnen bijvoorbeeld gedeeld worden met lokale veiligheidspartners via de PVO’s (Platforms Veilig Ondernemen). KHN is lokaal sterk vertegenwoordigd en kan daar een actieve rol in spelen.

Vergroten weerbaarheid tegen ondermijning
Daarnaast zijn er ideeën uitgewisseld over het opzetten van weerbaarheidsactiviteiten voor horecaondernemers. Dit in het kader van ondermijning. Hoe weer je jezelf tegen zogenoemde foute investeerders of criminelen die jouw horecazaak willen gebruiken als ontmoetingsplaats? Tijdens de coronacrisis werkten we al samen met het ministerie, het Aanjaagteam Ondermijning en het CCV voor de ‘Blijf Alert’ campagne. De campagne was gericht op ondernemers die door de coronacrisis in financieel zwaar weer terecht waren gekomen en hierdoor kwetsbaar waren voor snel, maar fout geld van criminele investeerders.

De weerbaarheidstrainingen kunnen bijvoorbeeld gegeven worden door ervaringsdeskundigen en in samenwerking met de politie. Het zou daarmee een mooi vervolg kunnen zijn op de succesvolle overval-en agressietrainingen die we al jarenlang gratis organiseren met subsidie van het ministerie. Er vinden door het hele land nog een aantal van deze trainingen plaats voor de zomer. Kijk voor meer informatie op KHN | Veiligheidstrainingen en cursussen |

Vervolg
De komende periode blijven we over deze onderwerpen verder in gesprek met het ministerie en andere veiligheidspartners. Ook worden de opbrengsten van de gesprekken tijdens het Ondernemersdiner verwerkt in een nieuw actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026.

Meer weten?
KHN | Thema Veiligheid

Meld je aan voor gratis overval en agressietrainingen voor de horeca

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens