Nieuwe regels rond betalen en toegang tot betaalgegevens

PSD2 is de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten. In deze richtlijn staan nieuwe regels op het gebied van betalen en betaalgegevens. Hoe zit het precies?

Eén van die regels is dat het verboden is om consumenten een toeslag te laten betalen als zij met een creditcard betalen. Als horecaondernemer mag je een betaling met een creditcard weigeren, als je dat vooraf duidelijk hebt gemaakt aan de consument.

Machtiging

Consumenten mogen betaaldiensten machtigen om betalingen te doen, en adviesdiensten mogen betaalgegevens gebruiken voor diensten. Hierbij kan je denken aan financieel advies, maar ook advies met betrekking tot je gezondheid en bestedingen. De consument moet daar wel toestemming voor geven. En de nieuwe dienstverleners moeten een vergunning hebben van de Nederlandsche Bank. Via de app van je eigen bank kan je zien welke machtigingen je straks hebt gegeven.

PSD2 en de consument

Met PSD2 kun je als consument nieuwe online betaal- en rekeningdiensten gaan gebruiken. Hiervoor is het nodig dat je een derde partij (een andere financiële instelling) toegang geeft tot de betaalrekening bij jouw bank aan een derde partij. Als je hiervoor toestemming geeft, krijgt deze derde partij toegang tot jouw rekening(en) bij je bank(en). Het is niet verplicht om toestemming te geven. Als je geen toestemming geeft, verandert er niets. Kijk voor uitgebreide informatie op psd2bankieren.nl.

PSD2 en de horeca

Ook als je horecaondernemer bent, krijg je met PSD2 te maken. Er komen nieuwe aanbieders van nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa en online. Het kan zijn dat je gasten naar deze betaalmethoden vragen. Als horecaondernemer hebt je meer keuze tussen (aanbieders van) betaalmethoden. Je bepaalt zelf welke betaalmethoden je aanbiedt.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vind je ook op psd2bankieren.nl.