Op 27 april is het eindelijk weer zover: Koningsdag… Een fantastisch horecafeest. Maar welke regels gelden er dan? Heb je speciale vergunningen nodig? KHN heeft de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij gezet. Doe de checklist!

1. Is jouw aanvraag evenementenvergunning/tapontheffing al rond?

Mag je nu wel of geen buitentap plaatsen? En heb je een speciale vergunning nodig als je livemuziek bij of in jouw zaak afspeelt? Check bij jouw gemeente de regels.

2. Ben je op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen in jouw gemeente?

Bij een groot evenement als Koningsdag staat veiligheid centraal. Gemeenten hanteren steeds strengere eisen en dat heeft grote gevolgen voor jouw zaak. Check dus de laatste versie van het veiligheidsbeleid in jouw gemeente.

3. Check de brandveiligheid van jouw zaak! De brandweer controleert…

Tijdens Koningsdag versieren veel horecaondernemers de zaak extra feestelijk. Kijk kritisch naar de (brand)veiligheid; de versieringen, de vluchtroutes, het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. De brandweer controleert regelmatig! Kijk hier voor meer informatie over de brandveiligheidseisen in en rondom jouw zaak.

4. Plastic bekers of glas?

Tegenwoordig stappen steeds meer gemeenten over op eco-plastic. Hoe is dat in jouw gemeente? Zorg dat je weet waar je aan moet voldoen.

5. Is Koningsdag een officiële feestdag voor jouw medewerkers?

En moet je je medewerkers dan extra betalen? KHN geeft antwoord.

6. Doe de geluidscheck!

Net zoals in jouw horecabedrijf gelden er ook geluidsnormen op jouw terras. Wat is het toegestane stemgeluid op een terras? Is er een verschil tussen een overdekt of onoverdekt terras? KHN geeft antwoord.

7. Mag je alcoholvrijbier schenken in aan jongeren onder de 18 jaar?

Geldt de leeftijdsgrens ook voor alcoholvrij bier? Dat is afhankelijk van het percentage alcohol dat in het bier zit. Lees hier meer informatie over het schenken van alcoholvrij bier aan jongeren.

8. Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

Tijdens Koningsdag maak je misschien gebruik van extra personeel. Scholieren willen op Koningsdag best wat bijverdienen in de horeca. Vanaf welke leeftijd mag een jongere werken in de horeca?

9. Let op de hygiëneregels voor eten en drinken!

Zorg ervoor dat ook eventuele buitenkeukens en -taps voldoen aan de hygiënecode voor de horeca. De NVWA controleert! Kijk hier voor meer informatie over de Hygiënecode en om het boek te bestellen.