Estée Strooker (28) is ambassadeur van Dutch Cuisine, de organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart wil zetten. Op haar twintigste won ze de Nederlandse editie van Masterchef. Vlak daarna opende Estée haar eerste zaak ‘t Amusement en inmiddels is ze ook eigenaar van Petit Vieux en Eetwinkel STROOM. Met haar programma’s bij 24Kitchen en haar kookboeken (Vleesch noch Vis & Estée Kookt) wil ze anderen inspireren om te koken met de mooie producten die Nederland te bieden heeft. En dit jaar werd Estée gekozen tot Meest Markante Horecaondernemer van Gelderland.

Tijd voor de Nederlandse eetcultuur

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik vind dat je als chef een voorbeeldfunctie hebt. Je hebt iets te vertellen over bewust eten en je restaurant is je podium.

Daarom probeer ik mijn ingrediënten dichtbij in te kopen. De zo gewenste straal van 15 kilometer daarbij, red ik vaak niet hoor. Maar binnen Nederland kom ik een heel eind. Daar heb ik mijn restaurant op ingericht. Door altijd alleen een verrassingsmenu te serveren, kan ik met de seizoenen meebewegen. Bij mij eet je normaliter geen frambozen in de winter. Tja, ik ging even over de schreef voor Valentijnsdag, met frambozen uit Spanje! Dat is dan in elk geval nog wel binnen Europa.

Werk je als chef aan die bewustwording, dan is dat op microniveau. Met Dutch Cuisine kunnen we meters maken. We inspireren elkaar met ‘vergeten’ groente en bereidingswijzen, en omarmen de Nederlandse eetcultuur. Die doet echt niet onder voor die van Frankrijk of Italië. We zouden er wel trotser op mogen zijn en er gastronomisch meer mee moeten doen.

Vanuit Dutch Cuisine stimuleren we ook het inkopen bij de teler. Weet je waar een prei vandaan komt, dan snij je ongetwijfeld minder weg. Goed dus om verspilling te minimaliseren. Ik weet wel dat het veel gemakkelijker is om bij een groothandel te bestellen. Bij verschillende telers kopen, kost echt meer tijd. Maar zolang je ook tijd kunt maken om een Netflix-serie te kijken, vind ik dat onvoldoende argument om het niet te doen. Het levert zoveel meer op. Verdieping in je werk bijvoorbeeld. Dus, doe mee met Dutch Cuisine.

Meer informatie

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens