Checklist: Heb jij alles op orde voor een succesvolle Koningsdag?

01-04-2019

Welke regels gelden er tijdens Koningsdag voor de horeca? Heb je speciale vergunningen nodig? KHN heeft de tien belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij gezet. Doe de checklist!

Op 27 april is het weer zover: Koningsdag… Een fantastisch horecafeest. Maar welke regels gelden er dan? Heb je speciale vergunningen nodig? KHN heeft de tien belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij gezet. Doe de checklist!

1. Is jouw aanvraag evenementenvergunning/tapontheffing al rond?

Mag je nu wel of geen buitentap plaatsen? En heb je een speciale vergunning nodig als je livemuziek bij of in jouw zaak afspeelt? Check bij jouw gemeente de regels. Let op: wees er op tijd bij! Gemeenten hanteren verschillende procedures. Zo moesten horecaondernemers in Amsterdam al voor 17 februari 2019 hun evenementenvergunning en/of tapontheffing aanvragen.

2. Ben je op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen in jouw gemeente?

Bij een groot evenement als Koningsdag staat veiligheid centraal. Gemeenten hanteren steeds strengere eisen en dat heeft grote gevolgen voor jouw zaak. Check dus de laatste versie van het veiligheidsbeleid in jouw gemeente.

3. Check de brandveiligheid van jouw zaak! De brandweer controleert…

Tijdens Koningsdag versieren veel horecaondernemers de zaak extra feestelijk. Kijk kritisch naar de (brand)veiligheid; de versieringen, de vluchtroutes, het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. De brandweer controleert regelmatig! Kijk hier voor meer informatie over de brandveiligheidseisen in en rondom jouw zaak

4. Plastic bekers of glas?

Tegenwoordig stappen steeds meer gemeenten over op eco-plastic. Hoe is dat in jouw gemeente? Zorg dat je weet waar je aan moet voldoen. 

5. Is Koningsdag een officiële feestdag voor jouw medewerkers?

En moet je je medewerkers dan extra betalen? KHN geeft antwoord

6. Doe de geluidscheck!

Net zoals in jouw horecabedrijf gelden er ook geluidsnormen op jouw terras. Wat is het toegestane stemgeluid op een terras? Is er een verschil tussen een overdekt of onoverdekt terras? KHN geeft antwoord.

7. Mag je alcoholvrijbier schenken in aan jongeren onder de 18 jaar?

Geldt de leeftijdsgrens ook voor alcoholvrij bier? Dat is afhankelijk van het percentage alcohol dat in het bier zit. Lees hier meer informatie over het schenken van alcoholvrij bier aan jongeren

8. Mogen jouw gasten nog roken in de rookruimte?

Mede door inzet van KHN is het verbod op rookruimten uitgesteld tot 1 juli 2022. Wat betekent dit precies? KHN geeft antwoord.

9. Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

Tijdens Koningsdag maak je misschien gebruik van extra personeel. Scholieren willen op Koningsdag best wat bijverdienen in de horeca. Vanaf welke leeftijd mag een jongere werken in de horeca?

10. Let op de hygiëneregels voor eten en drinken!

Zorg ervoor dat ook eventuele buitenkeukens en -taps voldoen aan de hygiënecode voor de horeca. De NVWA controleert! Kijk hier voor meer informatie over de Hygiënecode en om het boek te bestellen.

 

Vragen? 

Neem contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per mail: khnadvies@khn.nl.

Terug