Veilig digitaal ondernemen

We doen tegenwoordig alles via de computer. Met gevolgen: computercriminaliteit of cybercrime is allang geen kwajongenswerk meer. Cybercrime is voor veel ondernemers een toenemend probleem, ook in de horeca. Ansomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn vormen van cybercrime die veel schade kunnen veroorzaken. Vergroot daarom je cyberweerbaarheid en maak het cybercriminelen niet te makkelijk.

Online tools om je cyberweerheid te vergroten

1 op de 5 mkb’ers is slachtoffer van cybercriminaliteit, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Dit leidt tot financiële schade, imagoschade en tijdsverlies. Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) heeft een handig webdossier over cybercrime vol video’s, tips & tricks en webinars waarmee je jouw cyberweerbaarheid kan vergroten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de gratis online scan om te zien of en welke cyberrisico’s jouw bedrijf loopt. Of download de gratis phishingklapper met voorbeelden en tips over hoe je kunt beoordelen of een e-mail echt of nep is. Zo leer je phising-emails beter herkennen.

Kijk terug: webinar ‘cyberveiligheid voor ondernemers’

In het voorjaar van 2020 bood het CCV samen met het Platform Veilig Ondernemen een webinar ‘voorkom cybercrime’ aan voor ondernemers. Deze webinar is opgenomen en nu gratis terug te kijken. Aan bod komen Patrick van den Brink (directeur van het CCV), een cyberslachtoffer, ethisch hacker Laurens Baardman van Computest en burgemeester Vroom van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

De Cybersecurity Wegwijzer

Naast het CCV geeft ook de website van het Digital Trust Center (DTC) veel informatie over veilig digitaal ondernemen. Er zijn door het land heen veel cybersecurity initiatieven. Met de Wegwijzer van het DTC zie je snel waar je terecht kunt met een vraag over of hulp bij cybersecurity-onderwerpen.

Daarnaast geeft het DTC uitleg over de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Deze zijn opgesteld om ondernemers, met name in het mkb, te helpen de digitale basisbeveiliging in te stellen.

De 5 basisprincipes

  1. Inventariseer kwetsbaarheden
  2. Kies veilige instellingen
  3. Voer updates uit
  4. Beperk de toegang van anderen
  5. Voorkom virussen en andere malware

Lees hier meer over deze principes en ga meteen aan de slag.

Wil je je verzekeren tegen cyberrisico’s?

Via KHN Verzekeringen kun je gebruikmaken van de KHN Cybercrimeverzekering. KHN biedt haar leden een volledig geïntegreerd risicobeheerprogramma.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens