Pas op voor vals geld tijdens carnaval

Kijk tijdens carnaval uit voor valse bankbiljetten. Jaarlijks waarschuwt de politie ervoor dat op steeds meer plekken valse biljetten opduiken. Hoe herken je een vals bankbiljet?

Alle ondernemers, medewerkers én carnavalvierders moeten goed opletten op vals geld. Als je denkt per ongeluk een vals bankbiljet te hebben aangenomen, geef dit biljet dan niet door, want dat is een misdrijf. Breng het verdachte biljet naar de plaatselijke politie, een plaatselijke bank of de nationale centrale bank. Als het echt is, krijg je jouw geld terug.

Nep of echt? Doe de check!

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een app ontwikkeld waarmee het nog makkelijker is om geld te controleren: DNB komt met ’Check je biljet’-app voor controle eurobiljetten.

Een handmatige controle kan ook. Waar moet je op letten?

  • Watermerk: dit zie je door het biljet tegen het licht te houden. Het cijfer moet duidelijk oplichten.
  • Hologram: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en het €-teken op de kleuren van de regenboog. Biljetten van 50 tot 200 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en een gebouw.
  • Verkleurde inkt: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet op de achterzijde dat de glanzende baan van kleur verandert van grijs naar goud. Ook zie je in de band de waarde van het biljet en het €-teken
  • Voel de inkt: je kunt de drukinkt voelen op meerdere plekken. Bijvoorbeeld bij de regel met © BCE ECB.

Kijk voor meer tips op de website van De Nederlandsche Bank.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens