Wat als een gast dronken of gewelddadig wordt? Of als iemand andere gasten lastigvalt, een medewerker bedreigt of als de situatie uit de hand dreigt te lopen? Deze vraagstukken staan centraal bij Sociale Hygiëne en hebben niet alleen betrekking op alcohol, maar ook op drugs, gokken, gastvrijheid, wet- en regelgeving in de horeca en in slijterijen, het sociaal-hygiënisch beleid en arbeidswetgeving. Er zijn dan ook tal van redenen waarom iedereen die in een drankverstrekkend bedrijf werkt Sociale Hygiëne op zak zou moeten hebben. Of het nu gaat om een snackbar, supermarkt, kantine van een sportvereniging, café, pizzeria, hotelbar of een sterrenzaak. SVH noemt er 10.

10 redenen waarom iedere medewerker Sociale Hygiëne moet hebben

  1. Medewerkers met kennis van Sociale Hygiëne hebben meer zelfvertrouwen in het omgaan met risicogedrag van gasten. Hierdoor zijn zij beter in staat het sociaal-hygiënisch beleid van het bedrijf uit te voeren en de veiligheid binnen het bedrijf te waarborgen.
  2. Medewerkers weten wat zij moeten doen in vervelende situaties waarin alcohol-, drugs- en/of andere verslavingen de overhand krijgen.
  3. Medewerkers weten hoe ze situaties de-escaleren zodat ze niet uit de hand lopen, onder andere door de juiste gespreksmodellen toe te passen.
  4. Medewerkers leren verantwoord om te gaan met het schenken of verkopen van alcohol.
  5. Medewerkers leren meer over hun eigen gedrag, dus dat is ook mooi meegenomen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Bovendien komt de kennis ook in het dagelijkse leven goed van pas.
  6. Het zorgt voor een gelijk speelveld in de branche: overal waar alcohol geserveerd en verkocht wordt, moeten medewerkers aan dezelfde eisen voldoen.
  7. De wet schrijft voor dat in elke afgesloten ruimte (de zogenaamde neringsruimte) van het bedrijf waar drank geschonken of verkocht wordt, er altijd iemand aanwezig moet zijn met het diploma Sociale Hygiëne. Dus heb je een zalencentrum of partycentrum, dan moet in elke zaal iemand staan met het diploma. Dit geldt ook bij bedrijven met bijvoorbeeld een café én restaurant met aparte bar.
  8. Het komt het welzijn van alle medewerkers ten goede.
  9. Zo houdt de branche het verantwoord omgaan met alcohol zelf in de hand. Anders wordt het aan banden gelegd door wetgeving, zoals al met roken is gebeurd.
  10. Last but not least: Medewerkers leren hoe ze goed omgaan met gasten en dit verhoogt de gastvrijheidsbeleving van de gast tijdens hun horecabezoek.

Dit artikel werd oorspronkelijk gedeeld in het SVH Magazine 2020.

SVH Diploma Sociale Hygiëne halen?

E-learning

Heb je een of meerdere leidinggevenden die moeten worden bijgeschreven op de Drank- en Horecavergunning en hebben ze nog geen SVH Diploma? Met de officiële E-learning Sociale Hygiëne van SVH kunnen je medewerkers zich zelfstandig voorbereiden op het SVH examen Sociale Hygiëne. Deze SVH E-learning met SVH computerexamen wordt aangeboden door HOC.nl. De kosten voor de SVH E-learning Sociale Hygiëne, onbeperkt online proefexamens en SVH computerexamen bedragen voor KHN-leden €303,25. Kijk hier voor meer informatie.

Cursus

De cursus Sociale Hygiëne is geschikt voor iedereen die in een bedrijf werkt waar alcohol geschonken of verkocht wordt. Een vooropleiding is niet vereist. Deze cursus wordt aangeboden door opleidingsinstituut HOC.nl op een aantal data in Amsterdam, kijk hier voor meer informatie. KHN-leden krijgen 15% korting op het lesgeld.