Blindengeleidehond toelaten

Assistentiehonden mogen in geen enkele horecagelegenheid meer worden geweigerd. Maar hoe weet je wanneer je met een echte assistentiehond te maken hebt?

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag inzake rechten voor mensen met een handicap in Nederland. Het VN-verdrag bepaalt dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als ieder ander op het gebied van wonen, onderwijs, scholing, vervoer, werk, goederen en diensten. Dit betekent ook dat personen die zich laten assisteren door een assistentiehond niet meer geweigerd mogen worden in openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen, theaters en winkels. Daarbij kunnen hotels en restaurants niet langer assistentiehonden de toegang ontzeggen op grond van hygiëneregels.

Wat zegt de Hygiënecode?

In de Hygiënecode staat duidelijk vermeld dat assistentiehonden toegang moeten hebben tot restaurants, ook die met een open keuken en buffetrestaurants.

Hoe herken je zo’n assistentiehond?

Blindengeleidehonden, hulphonden, autismegeleidehonden, buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Er zijn nogal wat assistentiehonden actief tegenwoordig. Alleen is het bij lang niet iedereen zichtbaar of de baas van de hond een beperking heeft of niet. Bij mensen die rolstoelafhankelijk zijn en een assistentiehond bij zich hebben, moge het duidelijk zijn. Van iemand die gebruikmaakt van een epilepsiehond of een buddyhond is de beperking een stuk minder zichtbaar.

Standaardisering van assistentiehonden

Hoe herken je nu een professioneel getrainde assistentiehond? Hulphonden zijn te herkennen aan het logo van de school op hun dekje of tuig. Mensen met een hulphond kunnen zich identificeren aan de hand van een pas van de school. Een andere manier is nagaan of honden afkomstig zijn van scholen die zijn aangesloten bij een van de volgende officiële federaties: Internationale Federatie van Geleidehondenscholen (IGDF) en de Internationale Federatie van Assistentiehonden (ADI).

Op dit moment is er nog geen officieel internationaal keurmerk. Wel wordt er op Europees niveau gewerkt aan standaardisering die daar duidelijkheid in moet scheppen.

Klik hier voor foto’s van een aantal tuigen en dekjes van de verschillende scholen.