Heb je alles goed geregeld op het gebied van gezond en veilig werken? Dat is belangrijk voor je medewerkers en voor je bedrijf. Ieder bedrijf met medewerkers in dienst is verplicht een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uit te voeren. Het helpt om je arbeidsrisico’s in kaart te brengen én om een plan van aanpak te maken om de risico’s te verkleinen.
De horecasector kent een branche-erkende RI&E. Deze RI&E-vragenlijst is door een deskundig bureau beoordeeld en de vakbonden hebben ingestemd met de inhoud. De branche-erkende RI&E kun je gebruiken om te voldoen aan de wettelijke verplichting die stelt dat je een RI&E moet hebben. De Nederlandse Arbeidsinspectie handhaaft hierop.
Via AMS- Risico Inventarisatie & Evaluatie kun je aan de gang met het opstellen van jouw RI&E. Heb je nog geen toegang tot de omgeving? Vraag dan hier jouw inloggegevens aan: KHN | Aanvraag RI&E Horeca 2025.
Raadpleeg ook de kennispagina RI&E voor meer informatie over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de RI&E. Ook handig om te weten: je kunt eenvoudig zelf checken of je de juiste maatregelen hebt getroffen op zelfinspectie.nl.
Een RI&E bestaat uit een ingevulde vragenlijst met alle veiligheid- en gezondheidsrisico’s én een Plan van Aanpak om deze arbeidsrisico’s te beperken. Gezond en veilig werken is noodzakelijk. Zo voorkom je ongevallen en verlaag je het verzuim. Zorg dat je jouw documenten in orde hebt want bij nalatigheid kan de boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie fors zijn.
Heb jij meer dan 25 medewerkers* in dienst? Dan moet je RI&E (ingevulde vragenlijst + Plan van Aanpak) laten toetsen. Dit is een wettelijke verplichting. De toetsing van de RI&E moet gedaan worden door een gecertificeerde arbodienst of een gecertificeerd kerndeskundige.
Wanneer je 25 of minder medewerkers* in dienst hebt hoef je jouw RI&E niet te laten toetsen mits je gebruikt hebt gemaakt van de branche-erkende RI&E.
Wil je de RI&E-scan door een externe partij laten uitvoeren, dan kun je hiervoor terecht bij onze partner INretail.
Zie ook het KHN-standpunt over arbeidsomstandigheden.
*Voor het tellen van het aantal medewerkers geldt niet het aantal FTE’s, maar het aantal daadwerkelijke personen.