Criminaliteit

Criminaliteit is helaas een gegeven en leidt voor het bedrijfsleven, en dus ook de horeca, tot schade. De uitdaging is om de schade binnen de perken te houden tegen aanvaardbare investeringen.

Nieuws

Cybersecurity in de horeca: luxe of noodzaak?

14-02-2017
-

Hoe veilig is úw bedrijf?

KHN vraagt gemeenten om meer inzet aanpak illegale prostitutie

22-10-2015
-

Gemeenten moeten meer samenwerken om illegale hotelprostitutie aan te pakken

KHN start pilot ‘Elektronische deurvergrendeling’

09-10-2015
-

Meer veiligheid in fastservicebedrijven

Eetpiraat? Doe altijd aangifte

02-06-2015
-

Wat kunt u als ondernemer tegen eetpiraterij doen? KHN adviseert.

Vraag & antwoord

Afpersing in de horeca

Een op de tien ondernemers is de afgelopen vijf jaar slachtoffer geweest van afpersing. Ook in de horeca komt afpersing voor. Afpersing is in de meeste gevallen onzichtbaar en heeft grote impact op het slachtoffer en zijn directe omgeving. Hoe voorkomt u afpersing? En wat moet u doen als u als horecaondernemer wordt afgeperst?

Afpersing; het zal u maar overkomen. Er is sprake van afpersing als iemand u door bedreiging van geweld, smaad of openbaarmaking van een geheim dwingt geld, goederen of informatie af te geven. Afpersen gebeurt ook digitaal: bijvoorbeeld als iemand uw website hackt en blokkeert met ‘ransomware’ en die pas vrijgeeft nadat u betaald heeft. 

De impact van afpersing is groot: het zorgt voor groot financieel en persoonlijk leed voor ondernemers en hun families. En vaak durven slachtoffers geen aangifte te doen. Een slechte zaak want hoe eerder actie wordt ondernomen, hoe groter de pakkans.

Wat te doen bij afpersing?

  1. Betaal nooit! Ga niet in op de eisen van de afperser.
  2. Bel (anoniem) de Vertrouwenslijn via 0800 2800 200 en vraag om advies.
  3. Doe aangifte bij de politie.

Vertrouwenslijn bellen
De Vertrouwenslijn is zeven dagen per week bereikbaar (van 10 to 17 uur) en is er voor iedereen die onder druk staat door crimineel gedrag van anderen. Via de Vertrouwenslijn legt u (anoniem) contact met ervaren vertrouwenspersonen die luisteren naar uw verhaal. Zij kunnen u adviseren, in contact brengen met deskundigen en – als u dit wilt – u begeleiden bij het doen van aangifte bij de politie.

Kent u iemand die afgeperst wordt?
Heeft u het vermoeden dat iemand in uw omgeving wordt afgeperst? Ook dan kunt u de Vertrouwenslijn bellen via 0800 2800 200. De Vertrouwenslijn is er ook voor familie, vrienden en bekenden van een horecaondernemer, om advies te geven wat zij het beste kunnen doen of hoe het slachtoffer het beste geholpen kan worden.

Over de Vertrouwenslijn Afpersing
De Vertrouwenslijn Afpersing is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), VNO-NCW/MKB Nederland, Thuiswinkel.org, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en het CCV. De Vertrouwenslijn wordt sinds 2015 beheerd door NL Confidential. Ga voor meer informatie naar devertrouwenslijn.nl/afpersing.

Tools KHN

Terug