De 15 meest gestelde horecastartersvragen

Een horecabedrijf starten is makkelijker gezegd dan gedaan: je moet aan veel zaken denken. Welke vergunningen en diploma's heb je nodig? Hoe zorg je voor de financiering? Mag je zomaar muziek draaien in jouw bedrijf? En wat is de wetgeving op het gebied van voedselveiligheid? KHN heeft de 15 meest gestelde startersvragen voor jou op een rij gezet.

Staat jouw vraag er niet bij? Ook die beantwoorden wij graag. Je kunt ons bereiken via 0348 48 94 89 en info@khn.nl.

1 Welke diploma’s heb ik nodig?

Welke diploma’s zijn nu eigenlijk verplicht in de horeca? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van het type horecabedrijf dat je wilt beginnen. Ga je alcohol schenken? Hoeveel medewerkers neem je in dienst? Ga je maaltijden serveren? Bekijk welke diploma's je nodig hebt.

2 Welke vergunningen heb ik nodig?

Als horecaondernemer heb je vaak meerdere vergunningen nodig. Zo is het om alcohol te schenken een Drank- en Horecavergunning verplicht. Maar er zijn ook gemeentelijke vergunningen en milieuvoorschriften waar je aan moet voldoen. Bekijk het overzicht.

3 Waar kan ik terecht voor advies?

Het succes van een bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van de juiste voorbereiding. Als je aspirant-lid wordt van KHN krijg je gratis advies van de horeca-adviseurs van KHN Advies.

4 Hoe kan ik mijn zaak het beste financieren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw zaak te financieren, bijvoorbeeld via de bank, een bierbrouwerij of crowdfunding.

5 Welke verplichtingen zijn er als ik alcohol ga schenken?

De Alcoholwet is een van de belangrijkste wetten voor de horeca, omdat deze wet de bedrijfsmatige verstrekking van alcoholhoudende dranken regelt. Houd er rekening mee dat er sinds 2014 geen alcoholische drank meer verkocht mag worden aan jongeren onder de 18. De Alcoholwet stelt onder andere eisen aan de verklaring Sociale Hygiëne en zogenaamde zedelijkheidseisen. Sinds juli 2021 is een groot gedeelte van de inrichtingseisen komen te vervallen. Dat betekent bijvoorbeeld er voor de horeca geen extra eisen voor toiletten zijn, hiervoor wordt gewoon het Bouwbesluit gevolgd.

6 Waar moet ik aan voldoen als ik voedsel ga bereiden?

Startende horecabedrijven moeten zich registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Horecabedrijven moeten werken conform de Hygiënecode. Dit geldt voor alle bedrijven die bedrijfsmatig dranken, spijzen of maaltijden verstrekken voor verbruik ter plaatse of bezorging aan derden. Doe je dit niet? Dan riskeer je een bestuurlijke boete. Daarnaast heb je te maken met de Allergenenwetgeving.

7 Waar moet ik op letten als ik een pand ga kopen of huren?

Als je een bedrijfspand gaat huren of kopen, dan moet je veel vooronderzoek doen. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten bij huren of kopen. Houd ook rekening met het bestemmingsplan, brouwerijcontracten en afnamebedingen en onderhoudsverplichtingen. En bekijk onze modelhuurcontracten of doe de huurprijscheck!

8 Waar moet ik aan denken als ik personeel aan wil nemen?

Als je de geschikte kandidaat voor een vacature hebt gevonden, is het belangrijk om een aantal afspraken op papier te zetten, voordat het dienstverband ingaat. Daarnaast moet je de identiteit van de medewerker vaststellen en een loonheffingsformulier invullen. Bekijk ons stappenplan voor het aannemen van personeel. Bekijk ook de modelarbeidsovereenkomsten van de horeca-cao, digitaal personeelsdossier, inhoud personeelsdossier, jeugd en arbeid en de KHN Personeelsscan.

9 Welke veiligheidseisen worden er aan de inrichting van mijn zaak gesteld?

In het Bouwbesluit vind je de bouwtechnische voorschriften waaraan gebouwen moeten voldoen. De opdrachtgever van een gebouw heeft de verantwoordelijkheid over het goed en veilig uitvoeren van de bouwwerkzaamheden. De gemeente toetst of bouwplannen voldoen aan het Bouwbesluit.

10 Met welke omgevingsfactoren moet ik rekening houden?

Het Activiteitenbesluit bevat milieuregels voor bedrijven. Het Activiteitenbesluit kent eisen voor verschillende milieuaspecten zoals milieu, vetvangput, geluid en geur.

11 Hoe moet ik omgaan met roken?

Hoe zit het met roken in de horeca? Geldt het rookverbod ook voor het terras? En hoe zit het met e-sigaretten? Bekijk hier de meestgestelde vragen over roken in de horeca.

12 Kan ik zomaar muziek draaien in mijn zaak?

Wanneer je muziek draait in jouw zaak of op jouw website, dan ben je over het algemeen auteursrechten verschuldigd. Lees welke vergoedingen samenhangen met muziek- en beeldrechten en hoe het zit met rechtenvrije muziek. Als je geen vergoedingen wil betalen voor muziek, dan kun je gebruikmaken van KHN Muziek.

13 Waar moet ik aan voldoen als ik tv-schermen of een beamer ophang in mijn zaak?

Als je jouw gasten tv aanbiedt, op hun kamer of in jouw café of restaurant, dan moet je volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma´s. Met een licentie van Videma (met korting voor leden van KHN) regel je dat in één keer. Lees welke vergoedingen samenhangen met muziek- en beeldrechten.

14 Waar moet ik op letten bij het aangaan van leveranciers- en gastencontracten?

Ook leveranciers maken vaak gebruik van 'kleine lettertjes'. Over het algemeen gebruiken zij standaardcontracten. Denk eraan dat een contract een tweezijdige afspraak is, waarbij jij ook jouw inbreng mag geven. Voor overeenkomsten die je met jouw gasten sluit, kun je gebruikmaken van de KHN Uniforme Voorwaarden Horeca.

15 Waar moet ik op letten bij mijn boekhouding?

Als jouw administratie niet op orde is, wordt het moeilijk een correcte belastingaangifte te doen en loop je het risico om hoge boetes te vangen. Je kunt je boekhouding zelf doen of uitbesteden.

Meer over starten in de horeca