Download de gratis KHN App

MVO

De horeca is Duurzaam Gastvrij. Gasten zien een duidelijke taak voor de horeca: zij moet duurzame en verantwoorde producten stimuleren en een gezonde leefstijl bevorderen. MVO levert een bijdrage aan de maatschappij, maar bovendien levert het u veel geld op. Op deze MVO-pagina leest u alles over duurzaam en gastvrij ondernemen in de horeca.

Nieuws

Onderzoek: Forse afname plastic tasjes

25-04-2017
-

71 procent minder plastic tasjes over de toonbank

Nationale Herdenking op 4 mei 20.00 uur: Dan zijn we stil

24-04-2017
-

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats

Genomineerden Gaia Green Awards bekend

24-04-2017
-

De awards worden jaarlijks uitgereikt aan horecabedrijven met duurzame ambities

Wat betekent het VN-verdrag Handicap voor u?

07-02-2017
-

Wat zijn de gevolgen voor de horeca?

Zijn groenten het nieuwe goud?

31-08-2016
-

Groenten zijn hot. Het lijkt de wereld op z’n kop: groenten worden in de horeca steeds meer gepresenteerd als hoofdingrediënt in plaats van vlees of vis. Hoe gaat de horeca daar mee om? We vroegen het drie groentetoppers.

Vraag & antwoord

Bent u verplicht om een assistentiehond toe te laten in uw bedrijf?

Mag u een assistentiehond of hulphond weigeren in uw horecazaak? Hoe zit het nu? KHN geeft antwoord.  

Assistentiehonden van gasten met een handicap mag u niet weigeren in uw horecazaak. Dat is het gevolg van de ratificatie door Nederland van het VN-Verdrag Handicap. Volgens die regels moet u op verzoek doeltreffende aanpassingen verrichten tenzij dat voor u een onevenredige belasting vormt (artikel 2 lid 1 en 2 Wet gelijke behandeling).

Wat is een assistentiehond?
Blindengeleidehonden, hulphonden, signaalhonden, honden voor mensen met Post traumatisch stress syndroom zijn allemaal hulphonden of assistentiehonden. Een beperking van iemand die afhankelijk is van een assistentiehond is niet altijd zichtbaar.

En de hygiëneregels dan?
U kunt geen beroep doen op de hygiëneregels. De nieuwe Hygiënecode die per 1 april 2016 geldt, biedt duidelijkheid: Gasten met hun assistentiehond moeten worden toegelaten tot alle horecagelegenheden (ook restaurants met een open keuken en buffetrestaurants).

Gerechtelijke procedure
Als u geen doeltreffende maatregel treft na een verzoek van een persoon met een beperking, dan kan hij/zij naar de rechter stappen. In zo’n gerechtelijke procedure moet u aannemelijk maken dat de gevraagde maatregel onevenredig is.

Lees ook: Wat betekent het VN-verdrag Handicap voor u?

Hoe kan ik besparen op watergebruik?

Door een aantal kleine aanpassingen in uw werkwijze kunt u geld besparen op waterverbruik. Goed voor uw portemonnee en het milieu.

  • Laat kranen niet onnodig lopen. Op jaarbasis scheelt dit aanzienlijk
  • Vang het koude water voordat het water warm wordt, op en gebruik dit voor bijvoorbeeld groente wassen en planten water geven
  • Gebruik waterbesparende douchekoppen, kranen en toiletreservoirs en gebruik speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen. Per jaar bespaart u per waterbesparende douchekop ongeveer 10m3 water en 45m3 gas
  • Kijk naar de mogelijkheid om regenwater op te vangen om te gebruiken als spoelwater van de toiletten
  • Instrueer uw personeel ook op bovenstaande punten. Laat weten dat u het belangrijk vindt dat zij zuinig omgaan met de energiebronnen
Terug