Duurzaam en gezond

Voor de horeca zijn de gezondheid en duurzaamheid belangrijke onderwerpen. Als we kijken naar gezondheid moeten we denken aan kleinere porties, meer groenten, minder suiker, verzadigd vet en zout. Maar ook een verantwoord gebruik van alcohol onder jongeren. Dus onder de 18 jaar geen alcohol. Als we kijken naar duurzaamheid speelt het terugdringen van voedselverspilling een belangrijke rol als ook het eten van minder vlees en het zuiniger omgaan met energie.

Op deze pagina leest u alles over duurzaam, gezond en gastvrij ondernemen in de horeca.

Nieuws

Verplichte energieregistratie op 1 juli, e-loket in maart open

05-02-2019
-

Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas per jaar? Dan ben je verplicht om vóór 1 juli 2019 aangeven welke maatregelen je hebt genomen om energie te besparen!

KHN: verbod op ongezond voedsel rondom school gaat niet werken

11-01-2019
-

KHN vindt een verbod geen goed idee. Om ervoor te zorgen dat jongeren meer bewuste keuzes maken op het gebied van eten moeten we veel meer doen aan voorlichting en educatie.

Dutch Cuisine en KHN bieden Amsterdamse restaurants duurzaam menu aan

07-01-2019
-

Dutch Cuisine en KHN streven naar zo veel mogelijk restaurants met een duurzaam menu op de kaart. Daarom hebben zij een Dutch Cuisine Impact Menu aangeboden.

Onderzoek Wageningen: gasten tevreden met meer groenten en minder vlees

03-01-2019
-

Gasten eten meer groenten en minder vlees of vis als dit op een slimme, aantrekkelijke en kwalitatief goede manier wordt gepresenteerd. Bekijk de tips!

Verbod op wegwerpplastic komt eraan

21-12-2018
-

Er komt over ongeveer twee jaar een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals als rietjes, bestek en borden.

Vraag & antwoord

Ben je verplicht om een assistentiehond toe te laten in jouw bedrijf?

Mag je een assistentiehond of hulphond weigeren in jouw horecazaak? Hoe zit het nu? KHN geeft antwoord.  

Assistentiehonden van gasten met een handicap mag je niet weigeren in jouw horecazaak. Dat is het gevolg van de ratificatie door Nederland van het VN-Verdrag Handicap. Volgens die regels moet je op verzoek doeltreffende aanpassingen verrichten tenzij dat voor jou een onevenredige belasting vormt (artikel 2 lid 1 en 2 Wet gelijke behandeling).

Wat is een assistentiehond?
Blindengeleidehonden, hulphonden, signaalhonden, honden voor mensen met Post traumatisch stress syndroom zijn allemaal hulphonden of assistentiehonden. Een beperking van iemand die afhankelijk is van een assistentiehond is niet altijd zichtbaar.

En de hygiëneregels dan?
Je kunt geen beroep doen op de hygiëneregels. De Hygiënecode die sinds 1 april 2016 geldt, biedt duidelijkheid: Gasten met hun assistentiehond moeten worden toegelaten tot alle horecagelegenheden (ook restaurants met een open keuken en buffetrestaurants).

Gerechtelijke procedure
Als je geen doeltreffende maatregel treft na een verzoek van een persoon met een beperking, dan kan hij/zij naar de rechter stappen. In zo’n gerechtelijke procedure moet je aannemelijk maken dat de gevraagde maatregel onevenredig is.

Lees ook: Wat betekent het VN-verdrag Handicap voor jou?

Terug
Meer thema's
Cursussen
Ledenvoordelen
Wat vindt KHN