KHN werkt samen met HOTREC voor lobby in Europa

Een deel van de regelgeving voor de horeca komt tot stand in Europa. Denk bijvoorbeeld aan de etiketten op oliekannetjes (2013) en de allergenenwetgeving (2014). Dit betekent dat KHN ook op Europees niveau actief is om wet- en regelgeving te beïnvloeden.

Hiervoor werken wij samen met HOTREC, de Europese belangenorganisatie voor de horeca waarin 42 brancheorganisaties zijn vertegenwoordigd. HOTREC, is de Europese belangenorganisatie voor hotels, restaurants en café’s, houdt wetgeving en beleidsvorming in Europa in de gaten en lobbyt bij Europese parlements- en commissieleden om hier invloed op uit te oefenen. Uitgangspunt hierbij is een goede concurrentiepositie voor horecaondernemers in Europa en het stimuleren van banen in gastvrijheid. In het HOTREC Manifesto staat beschreven waar HOTREC zich voor inzet.

Hoe werkt Europa verder? De wetgevingsprocessen in Europa nemen over het algemeen meer tijd in beslag dan landelijke processen. Dit heeft te maken met het grote aantal lidstaten. In het kort werkt het als volgt: de Europese Commissie (28 eurocommissarissen) doet voorstellen voor wetgeving in Europa. Zo’n voorstel wordt voorgelegd aan het Europees Parlement (751 afgevaardigden, waarvan 26 namens Nederland) dat hierover in discussie gaat. Voorstellen kunnen op basis van debatten worden aangepast en samen met de Raad van de Europese Unie wordt vervolgens over een voorstel besloten. Als een voorstel is aangenomen wordt het door de regeringen van de lidstaten in de lidstaten uitgevoerd. De wetgeving allergenen is hiervan zo’n voorbeeld.

Meer info?

www.hotrec.eu

www.europa-nu.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens

Actueel over dit onderwerp